Ekholm: ECB på väg mot ökade stimulanser

Medan den exceptionellt expansiva penningpolitiken på vissa håll i världen är på väg tillbaka förefaller Europeiska centralbanken vara på väg åt andra hållet. Det säger riksbanksledamoten Karolina Ekholm vid SNS/SIFR-seminariet "Är finanskrisen och eurokrisen över?".

Grundproblemet inom eurozonen är den svaga realekonomiska utvecklingen och oron för att det inom banksektorn kan finnas problem som inte har tagits fram i ljuset. Nu gör ECB en genomgripande genomlysning av euroområdets banksystem som alla går och väntar på, noterar hon.

Även om man inte vet så mycket kring vad utfallet kommer att bli så förefaller ECB:s kommunikation vara att övningen i viss mån redan är en framgång för att den tycks ha tvingat fram ökat kapitalintag i svaga banker.

“Jag ser fram emot att få ta del av resultaten när de kommer i slutet av oktober”, säger Karolina Ekholm.

Många blev lite förvånade över att Europeiska centralbanken nyligen sänkte styrräntorna. Enligt Karolina Ekholm var ett viktigt skäl till ECB:s beslut att centralbanken hade fått indikationer på att affärsbankernas intresse för de riktade långfristiga lånen, TLTRO, såg ut att bli lägre än väntat. Eftersom styrräntan före sänkningen inte var noll såg ECB en risk att affärsbankerna skulle avvakta med att ta upp LTRO-lån på förhoppningar om att det skulle finnas ännu billigare finnasiering tillgänglig vid ett senare skede.

“Så det var ett skäl till att de gjorde den här räntesänkningen”, säger Karolina Ekholm. Nu ligger styrräntan på golvet och ECB är tydliga med detta, konstaterar hon.

Karolina Ekholm tror att ECB ändå är lite besvikna över utfallet i den första TLTRO-rundan häromveckan.

“Men de kommer ju med en ny auktion om några månader”, noterar hon.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här