Ekholm i krismöte med aktieägarna – Ericssonledningen hårt pressad

I ett möte med aktieägare under tisdagskvällen fick Ericssonledningen motta hård kritik. Att man inte informerat USA:s justitiedepartement DoJ tillräckligt om Irak-skandalen är emellertid inte Börje Ekholms fel, enligt honom själv.
Ericssons VD Börje Ekholm
Ericssons VD Börje Ekholm. Foto: Marko Säävälä / TT

Det stormar rejält kring Ericsson. I februari berättade bolaget att man kan ha skickat pengar till terroristgruppen IS och senare framkom att Ericsson återigen fått kritik från USA:s justitiedepartement för att ha brutit mot det förlikningsavtal som bolaget ingick 2019. Bolaget har stött på hård kritik på grund av detta och kursen har rasat rejält.

Under tisdagen hölls därför ett krismöte för att försöka lugna missnöjda ägare. Det skriver bland andra SVT och Di.

Styrelsen har tidigare uttalat att man har totalt förtroende för Börje Ekholm, men ledningen blev under tisdagen hårt pressad av ägarna under mötet.

Ordförande Ronnie Leten var tydlig i sitt fortsatta stöd för Börje Ekholm, men medgav samtidigt att situationen är besvärande.

”Det historiska beteendet är inte smickrande för oss. Styrelsen tar de här frågorna på extremt stort allvar”, sa han enligt Di.

Börje Ekholm sade under mötet att han inte är ansvarig för bolagets misslyckande med att inte informera USA:s justitiedepartement tillräckligt om Irak-skandalen.

”Jag instruerade att det här skulle redovisas korrekt för DoJ”, sade han enligt SVT.

Tidigare har Ericsson sagt att internutredningen av de misstänkta betalningarna till terrornätverket IS i Irak blev slutförd 2019. Ekholm gav dock under mötet ett annat besked under mötet.

”Vi fortsätter utredningen. Om vi upptäcker att någon betalade IS, instruerade tredjeparter att betala IS eller på annat sätt betedde sig oetiskt kommer vi omedelbart att vidta åtgärder”, sade han enligt Di.

Bland annat storägaren Nordea Fonder har ifrågasatt ifall styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet vid årsstämman nästa vecka. Dessutom har intresseorganisationen Aktiespararna sagt att man avser att rösta emot ansvarsfrihet för Börje Ekholm och bland annat har den tunga corporate governance-rådgivaren Glass Lewis & Co rekommenderat att aktieägarna i Ericsson röstar mot ansvarsfrihet för Börje Ekholm och hela styrelsen. Även rådgivningskollegan har ISS rekommenderat att Börje Ekholm och de tre styrelseledamöterna Jan Carlson, Eric A. Elzvik och Kurt Jofs inte bör få ansvarsfrihet. Fondjätten Robur har också sagt sig vilja ha en förklaring från Ericsson varför Börje Ekholm fått nästan 190 miljoner kronor i bonus och Christer Gardell har riktat skarp kritik mot telekombolaget.

Ericsson håller årsstämma på tisdag nästa vecka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.