Ericsson rasar efter potentiella IS-mutor i Irak

Efter att Ericsson i ett pressmeddelande medgett att man kan ha skickat pengar till terroristgruppen IS rasar bolagets aktie på börsen.
Ericsson rasar efter potentiella IS-mutor i Irak - ericsson-borje-ekholm-700_binary_6961554.jpg
Ericssons VD Börje Ekholm. Foto: TT

Ericssons B-aktie faller i skrivande stund runt 7% på börsen och bolaget vilket innebär ett tapp på omkring 30 miljarder kronor i börsvärde.

Raset kommer efter att bolaget i ett pressmeddelande medgett att bolaget kan ha skickat pengar till terroristgruppen IS för fri lejd för telekomutrustning i Irak.

Enligt pressmeddelandet har en internutredning identifierat allvarliga regelefterlevnadsbrott och brott mot den affärsetiska koden.

Man har funnit stöd för ”korruptionsrelaterade missförhållanden, inklusive: monetär donation utan tydlig mottagare; betalning till en leverantör för arbete utan en definierad omfattning och utan dokumentation; användning av leverantörer för att göra kontantbetalningar; finansiering av olämpliga resor och utgifter; och opassande användning av försäljningsagenter och konsulter. Dessutom fann man överträdelser av Ericssons interna finansiella kontroller; intressekonflikter; bristande efterlevnad av skattelagar; och förhindrande av utredningen”, enligt pressmeddelandet.

Utredarna har heller inte kunnat fastställa de slutliga mottagarna av betalningar till mellanhänder, i samband med kringgående av den irakiska tullen vid en tidpunkt då bland annat ISIS kontrollerade vissa transportrutter. Dessutom identifierades betalningsupplägg och kontanttransaktioner som potentiellt innebar risk för penningtvätt identifierades också. Dock uppger Ericsson att utredningen inte kunde visa att någon Ericssonanställd varit direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer.

Som ett resultat av utredningen har flera anställda tvingats lämna Ericsson och flera ytterligare disciplinära och ytterligare korrigerande åtgärder har vidtagits.

”Vi har spenderat ordentliga resurser på att försöka förstå det här så gott vi har kunnat. Finansiering av terrorism är ju fullständigt oacceptabelt och något vi över huvudtaget inte tillåter. Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, säger Ericssons VD Börje Ekholm till Dagens industri.

Ericsson faller som sagt rejält på börsen under onsdagen. På Affärsvärldens nya sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen och mycket mer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder