Ekobrottsmyndigeheten: ”Domstolarna är för stränga”

Frikännandet av Thomas Jisander och Peter Mattsson betraktas som ett stort nederlag för såväl åklagaren Bo Skarinder som Ekobrottsmyndigheten. Men nu slår Rolf Holmquist, generalsekreterare för myndigheten, tillbaka mot kritiken. ”Domstolen har gjort en för sträng bevisprövning och haft en viss naivitet inför de tilltalades berättelser”, säger han i en intervju med Ekonomi24.

Ekobrottsmyndighetens generalsekreterare säger sig vara lika överraskad av den friande domen i Trustormålet som alla andra.

”Jag har inte varit direkt involverad eftersom det är Bo Skarinder som hållit i processen från vår sida, men min spontana reflektion är att jag är förvånad. Vi tycker att domstolen har gjort en för sträng bevisprövning och att man har haft en viss naivitet inför de tilltalade”, säger Rolf Holmquist till Ekonomi24.

Bo Skarinder ser det som den största besvikelsen i sin karriär, är det ett fiasko även för Ekobrottsmyndigheten? ”Nej, den minoritet som finns i domstolen, främst företrädd av lagman och rättens ordförande Birgitta Widebäck, som ju är den mest kvalificerade för jobbet, hennes sätt att resonera stämmer ju med åklagarens.”

Jisanders och Mattssons advokater hävdar att åklagaren har skjutit in sig på helt fel personer och att om man åtalat de ”rätta” skulle målet varit uppklarat. Har ni dåliga åklagare? ”Det där är knappt värt att bemöta. Det är polemiska uttalanden från en advokat som har en vana att formulera sig på det sättet. Jag kan bara försäkra att både på åklagar- och polissidan har vi haft de mest erfarna personer som finns på det här fallet. Utgången i Hovrätten har inget att göra med en bristfällig process. Det har varit en svår utredning men den har genomförts på gediget sätt.”

Varför lyckas ni inte få någon fälld? ”Vi åtalar i ungefär 800 mål per år och visserligen är det svårt att mäta framgången exakt men i ungefär 90 procent av fallen blir det bifall till åtalen.”

Men i de stora fallen – Trustor, Nordbankenmäklaren och den stora skalbolagshärva som förra året avslutades med att 15 av 16 åtalade friades – slutar med frikännanden. Har du förståelse för att folk undrar vad ni håller på med? ”Jag förstår mycket väl den inställningen och den här domen kommer ju att lägga ytterligare bränsle på den brasan. Men i Trustor-fallet kommer kritiken att fokuseras mot domstolen, inte på åklagarsidan. Det är jag övertygad om.”

Flera experter i straffrätt som Ekonomi24 talat hävdar att ekobrotten är en gråzon och att beviskraven är högre i den sortens mål än andra brottsmål. Är lagstiftningen för svag? ”Inte egentligen, däremot har man att göra med ett helt annat klientel vilket kan spela in. De som står i centrum för ekobrotten är ofta verbala människor med förmåga och vana att uttrycka sig.”

Så domstolarna låter sig imponeras ? ”De blir kanske lite förledda av vältaligheten hos de här personerna.”

Mediebilden av Trustor-härvan har fått skarp kritik från de nu frikända Mattsson och Jisander, hur ser du på mediernas agerande i det här fallet? ”Den bild media förmedlar av de här stora uppmärksammade affärerna överensstämmer naturligtvis inte alltid med den reella rättsprocessen. Vi har fått anledning att tänka över det även i samband med Jesus Alcala-rättegången och det finns de som hävdar att medierna ska ligga lågt tills domar vunnit laga kraft men jag delar inte den uppfattningen. Jag anser att medierna har en mycket viktig uppgift här”, säger Rolf Holmquist.

”Ta Trustorfallet; det är fullkomligt orimligt att medierna inte skulle skriva om att 400 Mkr förs ut ur ett börsnoterat bolag, det är av stort intresse för såväl aktieägare som allmänhet. Försvarsadvokaterna har gått hårt åt Gunnar Lindstedt och hans bok om Trustor vilket jag tycker är beklagligt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight