Ekonom: Biden gör inte som Trump – vilket är tur för marknaden

I början av nästa år går Jerome Powells mandat som Fed-ordförande ut och det är inte säkert att han kommer nomineras till ytterligare en fyraårsperiod. För marknaden skulle ett byte av Fed-chef skapa trovärdighetsproblem i ett redan besvärligt läge, skriver SEB:s Elisabet Kopelman i Ögat.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: Kevin Dietsch/Pool/TT

Det är SEB:s huvudscenario att president Joe Biden nominerar Jerome Powell till ytterligare en fyraårsperiod som Fed-chef, men bankens USA-ekonom Elisabet Kopelman skriver att Demokraternas vänsterfalang gjort Powell till en måltavla vilket kan leda till att han byts ut.

JEROME POWELL EN MÅLTAVLA FÖR VISSA

Att Powell blivit en måltavla för vänsterfalangen tillskrivs dock inte penningpolitiken, skriver hon. Han anses ha skött pandemin väl, med snabba och kraftfulla lättnader. Biden-administrationen har heller inte haft några synpunkter på den aktuella penningpolitiken.

När Fed höjer räntan hotar nästa eurokris

Istället är problemen för Jerome Powell hans historia inom avregleringar, bristande intresse för klimatfrågor samt den senaste tidens skandaler kring olika Fed-ledamöters privata affärer.

Ett utbyte av Jerome Powell skulle kunna vara ett led i en större omdaning av Feds ledning, skriver Kopelman vidare. Men hon menar att balansen i direktionen nog inte är av större vikt för Feds planer på att trappa ned obligationsköpen. Dock kan ett byte vara av vikt när det kommer till timingen och takten för de påföljande räntehöjningarna.

Dessutom kommer Fed behöva ”all trovärdighet man kan få under den kommande exit-strategin i balansgången mellan att hålla tillbaka uppgången i inflationsförväntningar men inte gå så hårt fram att man stoppar återhämtningen i förtid”. Ett chefsbyte i mjukare riktning skulle kunna ”försvåra den uppgiften och öka tvivlen kring Feds uppslutning bakom inflationsmålet och därmed spä på inflationsoron”, skriver hon.

Kopelman nämner också att Joe Bidens föregångare Donald Trump valde att byta ut Janet Yellen när hon var chef för Federal Reserve.