Fed höjer räntan med 50 punkter

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer styrräntan som väntat.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Foto: Susan Walsh/TT

Federal Reserve höjer räntan till ett intervall mellan 0,75 och 1,00%, från tidigare intervall på 0,25 och 0,50%. Kommittén var enig om räntebeslutet.

Senaste gången Federal Reserve ändrade styrräntan var den 16 mars 2022, då den höjdes med 25 punkter.

I sitt pressmeddelande skriver Federal Reserve att man med en lämplig åtstramning av den penningpolitiska hållningen räknar med att inflationen ska återvända till 2-procentsmålet samtidigt som arbetsmarknaden förblir stark. Efter onsdagens räntehöjning antar kommittén att fortsatta höjningar i ränteintervallet kommer att vara lämpligt. Dessutom beslutade Federal Reserve att börja reducera innehaven av stats- och bostadsobligationer från och med den 1 juni.

Taket för reduceringen av statsobligationer sätts initialt till 30 miljarder dollar per månad. Efter tre månader höjs taket till 60 miljarder dollar per månad. För bostadspapper sätts taket initialt till 17,5 miljarder dollar per månad, vilket höjs till 35 miljarder dollar per månad om tre månader.

”Även om den ekonomiska aktiviteten dämpades under första kvartalet, var hushållskonsumtionen och företagens investeringar fortsatt starka. Jobbtillväxten har varit stark under de senaste månaderna och arbetslösheten har minskat avsevärt. Inflationen fortsätter vara hög, vilket återspeglar obalanser i utbud och efterfrågan relaterade till pandemin, högre energipriser och bredare pristryck”, skriver Federal Reserve i räntebeskedet.

De skriver även att invasionen i Ukraina skapar ”oerhörda humanitära- och ekonomiska svårigheter” samtidigt som den skapar ytterligare uppåttryck på inflationen och väntas tynga den ekonomiska aktiviteten. Dessutom väntas nedstängningarna i Kina på grund av covid ytterligare förvärra störningarna i leveranskedjorna.

Vid presskonferensen efter räntebeskedet sade Fed-chefen Jerome Powell att räntehöjningar med 75 punkter inte är något som Fed aktivt överväger nu. Istället är det höjningar på 50 punkter som ligger på bordet vid de kommande två mötena om  utvecklingen går som väntat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.