Ekonomiprofessor: Höj skatten

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, anser att läget för Sverige är så ansträngt att statens utgiftstak borde höjas och större underskott accepteras.

– Jag kan inte föreställa mig att man kan klara det här genom att enbart dra ned utgifterna. Man borde bryta igenom utgiftstaket och acceptera lite större underskott, säger han i en intervju med Dagens Industri på onsdagen.

Calmfors anser att Sverige är i ett exceptionellt läge, med stigande kostnader för både migration och sjukskrivningar. Dessutom ser han stora politiska risker vid för stora besparingar, då motståndet mot flyktingmottagandet riskerar att växa.

– Att dramatiskt reducera andra utgifter känns svårmotiverat. Det går säkert på en del områden, men samtidigt har vi stora behov framöver, säger Calmfors.

Förutom att lätta på utgiftstaket vill Calmfors se en kombination av skattehöjningar, besparingar och ökade underskott. En undantagsklausul för att kunna lätta på utgiftstaket vid exceptionella lägen bör kunna införas in i den pågående utredningen om överskottsmålet, menar han.

Hittills är det bland riksdagspartierna endast Vänsterpartiet som har förespråkat en höjning av utgiftstaket.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.