”Elbilar hetare än någonsin – Volvo Cars aktie gynnas”

Elbilar är glödhett - inte minst på börsen. Det gynnar Volvo Cars aktie, säger sparekonomen Joakim Bornold. Samtidigt varnar SEB:s strateg Johan Javeus för en bubbla, skriver TT.
Rivian rusar på börsen och det smittar av sig på Volvo Cars, enligt experter.
Rivian rusar på börsen och det smittar av sig på Volvo Cars, enligt experter. Foto: Ann-Sophie Fjello-Jensen/AP/TT

Tesla må ha backat på börsen efter att Elon Musk sålde aktier. Men det känns ändå som att ”elbilar är hetare än någonsin”, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold i podden ”Veckoanalysen”.

Han tar upp elbilsbolaget Rivian som nyss klev in på börsen, som rusat och passerat Ford i börsvärde trots att de inte börjat leverera bilar ännu. Bornold nämner också de kinesiska bolagen Nio och Xpeng.

De rusande elbilsaktierna ”ger rejält med draghjälp till Volvo Cars på Stockholmsbörsen”, säger sparekonomen.

FRUKTAR EN BUBBLA

TT har också skrivit om Rivian och uttrycker det som att bolaget verkar sakna en broms på New York-börsen. Johan Javeus är chefsstrateg på SEB. Han fruktar en bubbla.

”Alla de här företagen som producerar elbilar är framtiden, och i den bemärkelsen är det bra företag och bra produkter, men även bra företag kan vara överprissatta och för dyra”, säger han till TT.

SEB-strategen: Detta får alla varningslampor att lysa rött

Javeus tar fasta på att Rivians börsvärde ligger på 100 miljarder dollar. Han jämför det med BMW:s värdering på runt 60 miljarder dollar.

”När du får en sådan här hajp kring ett fenomen så kan företagen vara för dyra sett till vad man betalar per aktie. Man tecknar i dag in en helt otrolig tillväxt framöver.”

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell säger till TT att Rivians rusning spelat in i att Volvo Cars aktie lyft på Stockholmsbörsen. Han håller därmed med Joakim Bornold.

Redan i fredags skrev Affärsvärlden att investerares sug efter elbilsaktier fick varningslamporna att lysa för SEB-strategen Johan Javeus.

”Tesla backade bara marginellt på nyheten att vd Elon Musk sålt Teslaaktier för $ 5 mdr och det verkar finnas ett närmast outsinligt sug efter elbilsaktier från investerare”, skrev han i ett marknadsbrev.

VOLVO CARS HAR RUSAT

Volvo Cars aktie steg 5,6 % på Stockholmsbörsen i går och avslutade gårdagens handel på 80,24 kronor. Det kan jämföras med att de som tecknade sig för aktier i noteringen fick betala 53 kronor per aktie.