Elos Medtech gör mångmiljardemission till premie

Elos Medtech, som bland annat tillhandahåller produkter för robotkirurgi, genomför en företrädesemission på 4,3 miljarder, som är fullt garanterad av huvudägarna TA Associates.
Elos Medtech gör mångmiljardemission till premie - Elos-Medtech-Who-We-Are-wpv_1400x600_center_top
Foto: Elos Medtech

Företrädesemissionen på 4 337 miljoner genomförs för att finansiera förvärvet av tyska Klingel Medical, som meddelades den 28 juli, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Teckningskursen är satt till 215 kronor per aktie, vilket innebär en premie om 2% mot senaste stängningskurs 210 kronor. Varje aktie i bolaget berättigar till 1 teckningsrätt och 2 teckningsrätter berättigar till teckning av 5 nya aktier av serie B. Vidare, erbjuds investerare möjlighet att teckna nya aktier av serie B utan teckningsrätter.

SVÄLTA RÄV

Emissionen är fullt garanterad genom ett tecknings- och garantiåtagande från Elos Medtechs huvudägare, private equity-bolaget TA Associates, genom EM Intressenter AB.

Minoritetsägarna har tidigare kritiserat huvudägaren TA Associates för att försöka trycka ut dem från bolaget genom att ”spela svälta räv” med de mindre aktieägarna.

TA Associates äger idag 6 550 966 aktier i Elos Medtech, motsvarande cirka 81,2% av det totala antalet aktier och 65,8% av det totala antalet röster. Efter emissionen kommer det totala antalet aktier att öka från 6,9 miljoner till 28,2 miljoner.

Aktieägare som väljer att inte teckna aktier i företrädesemissionen kommer att bli utspädda med upp till 71,4% till antalet aktier och upp till 52,9% till antalet röster, skriver bolaget.

Företrädesemissionen förutsätter godkännande av den extra bolagsstämma som planeras äga rum den 15 september 2023 och är villkorad av godkännanden av förvärvet av Klingel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets