Elos Medtech köper Klingen för 370 miljoner euro

Medicinteknikbolaget Elos Medtech har ingått avtal om att förvärva tyska Klingel Medical för 370 miljoner euro. Det är IK Partners som säljer Klingel,
Stefano Alfonsi, VD för Elos Medtech.
Stefano Alfonsi, VD och styrelseledamot i Elos Medtech vill inte kommentera kritiken från minoritetsägarna eller utredningen.

Finansiering ska ske genom en företrädesemission som garanteras till fullo av Elos Medtechs huvudägare. Det framgår av ett pressmeddelande.

Klingel uppges vara en ledande organisation för kontraktsutveckling och tillverkning (CDMO). Förvärvet väntas stärka Elos Medtechs position med FoU-kapacitet och ny teknisk expertis. Vidare väntas förvärvet bredda produktutbudet och addera nya globala högprofilskunder, samt en stark närvaro i DACH-regionen.

Per juni 2023 rapporterade Klingel en nettoomsättning om 141 miljoner euro och ett ebitda-resultat om 27 miljoner euro för de senaste 12 månaderna.

Genom förvärvet ser Elos Medtech möjligheter att realisera flera synergier.

Transaktionens slutförande är villkorat av sedvanliga myndighetsgodkännanden, godkännande av extra bolagsstämma och en framgångsrik företrädesemission.

Det är IK Partners som säljer Klingel. Anders Petersson, Managing Partner på IK och rådgivare till IK VIII Fund, kommenterar försäljningen:

”Sedan vi förvärvade verksamheten 2018 har vi tillsammans med ledningen framgångsrikt genomfört vår tillväxtstrategi, vilket har hjälpt Klingel att avsevärt utöka sin kundbas och bli ett internationellt MedTech-företag. En av anledningarna till att vi investerade i Klingel var den fragmenterade branschen inom denna sektor och dess konsolideringspotential. Med vårt stöd har gruppen kunnat göra flera spännande tilläggsförvärv och bidra till konsolideringen av marknaden, vilket har gjort Klingel till en ledande CDMO inom MedTech-sektorn. Det har varit ett mycket bra samarbete med teamet”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.