”En miljon på att Holmen inte säljer skog”

Börsen stängde ned 0,6 procent under onsdagen efter att Asienbörserna överlag stängt ned. Värst gick det för Shanghai Composite vars index föll hela 6,3 procent sedan de kinesiska myndigheterna aviserat en höjning av aktieskatten.

Under dagen har årets 22 nummer av Affärsvärlden nått tidningens prenumeranter. I tidningen rekommenderas köp av SEB, Mekonomen, Consilium, Dibs och Telia.

Det känns tjatigt men OMX har varit i fokus även under onsdagen. Aktien steg med 6,5 procent till 227 kronor efter att som mest ha handlats i 230,50. På marknaden florerar ett rykte om att Dubaibörsen har lagt ett bud på 250 kronor kontant per aktie. Uppenbarligen finns det fonder som vill driva kursen, men ett motbud efter att storägare och ledning redan ställt sig in på affär känns inte särskilt troligt. I så fall är det ett sälj eller blankningsläge med andra ord.

Rederiet Svithoid Tankers sållade sig också till vinnarna med en uppgång på tio procent efter att ha redovisat ett positivt rörelseresultat under april. Resultatet förväntas vara positivt på månadsbasis även under resterande månader i år.

Small cap-bolaget Tilgin knep tredjeplatsen på vinnarlistan med en uppgång på 6,3 procent med Danske bank som storköpare. Aktien handlas därmed till kursen 18,50 vilket alltjämt är avsevärt under decembers introduktionsnivå, 25 kronor. Efter den första kvartalsrapporten i slutet av april ansåg Redeye att det var köpläge i It-bolaget och angav 28 kronor som riktkurs.

SAS handlades ned tre procent. Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg skrev i sin ledare att “dagens SAS är dödsdömt”. En text som väckte känslor bland läsarna på Afv.se. Många av läsarna höll med.

Signaturen Per skrev att: “Analysen är korrekt och många av oss har gjort den sedan ett bra tag. Trots medlemskap i Eurobonus har jag skaffat Lufthansas Miles and More och väljer alltid Lufthansa i första hand. Deras hemsida och bokningssystem är en fröjd jämfört med SAS urusla produkt. Ju förr Lufthansa köper upp resterna av ett gammalt fint SAS desto bättre för de svenska resenärerna!”

Signaturen FlaXet efterfrågar mervärde från flygbolaget: “Att sänka sig till Ryan Airs nivå är ingen lösning för SAS. Däremot borde man satsa på att erbjuda en bättre kundservice än Lufthansa, KLM, Finnair, osv , till en minst lika kostnadseffektiv nivå. Problemet idag är att SAS servicenivå allt mer börjar närma sig Ryan Airs, medan kostnaderna samtidigt är högre än för Lufthansa, KLM och Finnair. Den ekvationen går inte ihop i längden. För SAS vore det bättre att försöka lära sig något av Emirates än av EasyJet”.

Den uppmärksamme finner att skogsbolagen, främst Holmen men även SCA, har handlats ned under de senaste dagarna efter att ha varit haussade sedan det framkommit att HQ-sfären tankar Holmen.

Värderat efter dess tillgångar, det vill säga skogen, är bolagen på tok för undervärderade. Under lunchen igår diskuterade undertecknad detta med en vän som äger en del mark som angränsar till Holmens. Vännen har varit i kontakt med Lundberg & co som vägrar att sälja den angränsande marken trots att den efterfrågade arealen är ett kalhygge.

SCA:s storägare är Handelsbankensfären och inte heller denna sfär kommer sälja ut någon mark i första taget, om man ska tro jägarvännen som sade att han kunde sätta en miljon på att varken SCA eller Holmen kommer att sälja ut skogstillgångar och absolut inte Holmen.

Ser man istället på Holmens verksamhet är prispressen stor inom tidningspapper. Detta beror mycket på att priserna i USA fallit till följd av en svagare kanadensisk dollar. Även om inte Holmen verkar direkt mot USA berörs bolaget då ett världsmarknadspris på denna sorts papper råder.

Jägarvännen noterar även kursrusningen i Doro efter att en rad insiders, däribland bolaget styrelseordförande, stortankat aktier. Tillverkaren av bärbara fasttelefoner har länge setts som en turnaround-kandidat och uppvisade en vinst efter skatt uppgick på 1,3 miljoner kronor under det första kvartalet. För ett par veckor sedan såldes verksamheten i Australien. Frågan är om resultatet lyfter under det andra kvartalet?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.