Ericsson ledde vägen uppåt

Onsdagens amerikanska uppgång ville inte vika sig och kurserna styrde på torsdagen uppåt runt om i Europa. I den tunna handeln fick nya rykten kring Ericsson fäste och hissade upp aktien med 7 procent till 15,70 kronor. Tillsammans med den allmänna uppgången steg Sax-index med 1,1 procent.

I brist på nya kursimpulser från självständighetsfirande USA och tunn handel fick nya rykten kring Ericsson ordentligt tag i aktien. Denna gång iscensatta av tidningen Business Week där en kapitalförvaltare tror att Ericsson kan komma att sälja sin hälft av mobilbolaget Sonyericsson.

I den allmänna återhämtningen för telekom och IT steg Ericsson med 7 procent till 15,70 kronor. Nokia var inte långt efter och klättrade 6 procent till 133 kronor.

Injektionen för teleoperatörerna var betydligt blygsammare. Telia steg visserligen med 3 procent till 24,70 kronor. Europolitan däremot backade 1 procent till 36,20 kronor och Tele2 orkade bara maka sig 1 procent högre till 171,50 kronor. Efterfrågan på aktier i Song Networks var desto större och kursen rusade iväg med 9 procent till 2 kronor. En av dagens värsta kursrökare var Net Insight. Placerarna gjorde tummen upp när närverksbolaget meddelade att nyemissionen om 110 Mkr hade fulltecknats. Aktien handlades upp med 18 procent till 1,95 kronor. Ännu bättre fart var det i Multiq som noterade en uppgång med 21 procent till 3,70 kronor efter ha presenterat nya order på sina platta dataskärmar.

Aktiemarknaden reagerade återhållsamt på Den Norske Banks stämning av säkerhetsföretaget Securitas. Den norska banken anser att Securitas hade ansvaret när deras uppräkningscentral i Lörenfaret rånades i december 1999. Inklusive räntor summerar beloppet till 35 Mkr.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Securitas IR-chef Henrik Brehmer att rättprocessen pågår och att det är osäkert hur det går men att Securitas har ett försäkringsskydd som täcker. Aktien steg med 2 procent till 172,50 kronor.

Kusinbolaget Assa Abloy återhämtade något av den senaste tidens kursras. Låsbolaget steg med 2 procent till 115,50 kronor. Även andra tillväxtaktier rosade börsen. Katalogföretaget Eniro steg med lika mycket till 67,50 kronor. Efter en positiv artikel i Dagens Industri satte kursen i Metros B-aktie ordentlig fart och noterades till 15,80 kronor, 13 procent upp.

Suget efter IT-bolag var starkt. I synnerhet var affärssystemföretagen heta bland de något större företagen. IBS steg med 10 procent till 11,50 kronor och Intentia ökade med 4 procent till 29,70 kronor. IFS lyfte med 6 procent till 12 kronor. IT-konsulten och programvaruföretaget Enea hade också en bra dag och steg med 4 procent till 2,30 kronor.

Kursförlorarna var lätträknade. Skandia var ned 3 procent till 37,30 kronor och SKF backade med 1 procent till 37,30 kronor. Strålknivsföretaget Elekta var ett annat företag som styrde kosan söderut.

De konjunkturkänsliga aktierna tog ingen större notis om att den avgående europeiska centralbankschefen Wim Duisenberg var ute på banan och försökte ingjuta nytt konjunkturmod i marknaden.

Han sade att förutsättningarna fortfarande finns för en fortsatt förstärkning av efterfrågan och flera undersökningar och indikatorer tyder på en real BNP-ökning under det andra kvartalet. Samtidigt gjorde han reflektionen att de finansiella marknadernas reaktion inte tyder på att osäkerheten har minskat de senaste veckorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.