ERM: Kronan flyter vidare

Allt talar för att Sverige kan komma med i EMU utan att först havarit med i ERM2 under två år. Därför blir en ERM2-anknytninginte aktuell innan det är helt klart att Sverige vill bliEMU-medlem.

Efter årsskiftet har kronan stärkts kraftigt, nästan helt pågrund av ökande förväntningar om ett svenskt EMU-medlemskap. Menman ska komma ihåg att vägen dit fortfarande är lång och kronankommer säkert att gå både upp och ner innan vi är där.Allt talar för att det dröjer länge innan det blir aktuellt attknyta den svenska kronan till ERM2. Från och med årsskiftet ärdet regeringen som beslutar om Sverige ska ha rörlig eller fastväxelkurs. Och regeringen har gjort helt klart att en anknytningtill ERM2 ses som ett första steg in i EMU. Ochsocialdemokraterna ska ju inte ta ställning till EMU förrän påen extra kongress nästa år. Dessutom har regeringen lovat attsvenskarna ska få ta ställning till ett eventuelltEMU-medlemskap antingen i val eller folkomröstning. Förstdärefter kan ett ERM2-medlemskap bli aktuellt.

Kursfrågan

Riksbanken bestämmer till vilken kurs kronan eventuellt skaknytas till ERM2. Under den senaste månaden har spekulationernatilltagit om till vilken kurs detta skulle kunna handla om.Riksbanken kan naturligtvis inte ange någon exakt nivå redan nu,men vice riksbankschefen Lars Heikensten sade för ett par veckorsedan, när en euro kostade ungefär nio kronor, att en anknytningmåste ske till en starkare kurs än så.Sedan dess har kronan stärkts ytterligare, till ungefär 8,90 fören euro, och de flesta verkar räkna med en ytterligareförstärkning på runt fem procent.

Vem styr, egentligen?

I praktiken är kanske ansvarsfördelningen mellan regeringen ochriksbanken inte så kristallklar som den verkar. Genom att väljatidpunkt för en anknytning kan man ju också styra till vilkenkurs den sker. Det blir ju svårt att välja en centralkurs somskiljer sig kraftigt från den aktuella. Den tillåtnafluktuationsbredden på plus/minus femton procent inom ERM2 ärvisserligen så stor att en ERM2-anknytning i sig inte behövervara någon större begränsning för stora variationer ivalutakursen. Men centralkursen skulle säkert ändå få storbetydelse. Upptakten till EMU visar ju att nästan allavalutakurser snällt ställde in sig på de valda centralkurserna.Förmodligen skulle detsamma inträffa om Sverige beslutade sigför att gå med i EMU.Men hur ska man från EU:s sida förklara att Sverige får kommamed i EMU utan att först ha varit med i ERM2 under två år? Detvar ju det officiella svepskälet till att Sverige inte uppfylldekonvergenskraven i den prövning som skedde förra året.Formuleringen i det beslutet vittnar dock om att man ville varafri att tolka konvergenskraven så att ett ERM2-medlemskap intekrävs för att komma med i EMU. Beslutet formulerades nämligen såatt det var oklart om det var svängningarna i kronkursen ellerdet faktum att vi inte hade varit med i ERM som gjorde att viinte uppfyllde konvergenskraven.Beslutet om huruvida Sverige uppfyller konvergenskraven ochdärmed kan accepteras som EMU-medlem är en politisk fråga, somtill slut avgörs av stats- och regeringscheferna i allaEU-länder. Och det verkar helt osannolikt att vi skulle stängasute för att vi inte har varit med i ERM2 i två år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.