”Ett hett styckningscase”
Så var det äntligen onsdag igen. Dagen då världens bästa tidning dimper ner i brevlådan. I dagens nummer av Affärsvärlden rekommenderas köp av Wallenstam, sälj av Electrolux och Tele 2 samt vänta med Netonnet. Odd Molly får omdömet teckna inte.
De två senaste dagarna har börsen handlats upp aningen under förmiddagen för att sedan falla tillbaka under eftermiddagen och sluta på minus. Under den inledande handeln är AFGX upp med cirka 0,8 procent frågan är om vi får se samma scenario för tredje dagen i rad?
West Siberian Resources har flyttat till Stockholmsbörsen och stiger med närmare tre procent under den inledande handeln. Ska man tro bolagets vd är det dock bara början. Maxim Barski sade under en telefonkonferens igår att han tycker att aktien ska dubblas.
En annan vinnare är Holmen som stiger med fem procent efter att Di skrivit om att en rad tunga finansmän, däribland HQ-sfärens investmentbolag Öresund köpt på sig i bolaget. Även HQ Fonders Sverigefondförvaltare, tidigare Affärsvärldenskribenten Simon Blecher, har talat varmt om Holmen och spekulerar i en kraftig värdeökning på skogen.
Carl Lamm stiger under den inledande handeln efter att bolagets vd Hans Johansson igår uttalat ambitionen att växa dubbelt så fort som marknaden.
Sectra handlas ner kraftigt efter att bolaget rapporterat ett resultat före skatt på 70,2 miljoner kronor (80,7) för det brutna räkenskapsåret 2006/2007. Sectra säger samtidigt att bolaget beräknar att den omställning av verksamheten som orsakats av förändringen i samarbetet med Philips Medical Systems belastar resultatet under ytterligare minst åtta månader.
Rejlers handlades upp kraftigt igår på det faktum att huvudägarna i teknikkonsulten, familjen Rejler, sålde 1,1 miljoner aktier motsvarande 10,2 procent av kapitalet och 4,9 procent av rösterna i bolaget. Familjen äger därefter 52,1 av rösterna och 28,5 procent av kapitalet i bolaget och har för avsikt att stå kvar som långsiktiga ägare i bolaget.
Aktiemarknaden reagerade positivt på denna åtgärd i och med att syftet med försäljningen av aktierna sägs vara att förbättra förutsättningarna för ökad likviditet i aktien. Bolaget sållar sig dock bland förlorarna under morgonens inledande handel. På morgonen förkunnade ett flaggningsmeddelande att styrelseordförande Lars Kylberg sålt av delar av sitt innehav i bolaget.
En annan vinnare igår var digitalkamerabolaget Axis som steg med 8,5 procent sedan Dagens Industri pekat ut bolaget som en av de billigaste tillväxtaktierna på börsen. Bolaget fortsätter att stiga under onsdagen och var som mest upp 7,5 procent.
På Di.se går det att läsa om Nordens dyraste aktier. Enligt sajten ska AP Moller Maersk vara dyrast då den kostar närmare 80 000 kronor aktien. Förvisso kostar aktien mycket, sett till aktiekursen. Värderingen är dock inte allt för utmanande även om aktien har stigit med 20 procent under året.
Snarare är AP Moller Maersk ett attraktivt case, storägaren Mærsk Mc-Kinney Möller som styr bolaget enväldigt är 94 år gammal. Bolaget handlas med en konglomeratrabatt i och med att det består av en vildvuxen flora med företag, allt från rederi- till flyg- och bankverksamhet. En styckning skulle minst sagt kunna tydliggöra värden, vilket aktiemarknaden brukar gilla…
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.