EU bötfäller Volkswagen och BMW för kartellbildning

EU bötfäller de tyska fordonsbolagen Volkswagen och BMW för att ha bedrivit en kartell inom avgasrening för nya dieselbilar. Notan landar på drygt 875 miljoner euro, motsvarande 8,9 miljarder kronor, rapporterar Dow Jones.
Volkswagen
Också Daimler, som tillverkar Mercedes-Benz och Smart, var deltagande men bolaget slipper böter för att man agerade som visselblåsare.

Enligt EU-kommissionen besatt bolagen, inklusive Volkswagens dotterbolag Porsche och Audi, tekniken som behövdes för att rena avgaser mer än de lagliga kraven enligt EU-reglerna.

”Men de undvek att konkurrera om att använda den fulla potentialen i denna teknik för att göra mer rent än vad som krävs enligt lag”, sade kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager.

Samtliga bolagen har erkänt sin medverkan och gått med på förlikningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.