EU förbereder ’smarta sanktioner’ mot rysk olja enligt EU-topp

EU förbereder ”smarta sanktioner” mot importen av rysk olja som en del av ett sjätte sanktionspaket. Det uppger EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis till The Sunday Times, enligt Reuters.
EU förbereder ’smarta sanktioner’ mot rysk olja enligt EU-topp - France Ukraine Invasion
Valdis Dombrovskis. Foto: AP Photo/Francois Mori/TT
Dombrovskis sade att EU överväger ett oljeembargo mot Ryssland på ett sätt som ”maximerar trycket på Ryssland samtidigt som det minimerar indirekta skador på oss själva”. Han ville inte gå in på detaljer men sade att sanktionerna kan inkludera en gradvis utfasning av rysk olja eller tullar på rysk olja utöver ett visst pristak.

EU importerade 26% av sin olja från Ryssland under 2020, vilket gör landet till unionens främsta försörjare av den svarta råvaran. Efter invasionen av Ukraina har EU dock börjat jobba mot att helt eliminera beroendet och vissa medlemmar som Polen och Litauen har redan infört ett totalt förbud på rysk olja och naturgas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.