EU utreder FI efter blankningsmissen

Finansinspektionen har fattat beslut om att avslå begäran om utlämnande av icke-publika blankningspositioner. Det avser korta nettopositioner under 0,5% som aktörer och personer tidigare kunnat begära ut information om från FI.
Finansinspektionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
FI hänvisar nu till att det enligt blankningsförordningen framgår att uppgifter som lämnas i en anmälan om korta nettopositioner ska kunna skyddas av sekretess.

Tills nyligen har FI på begäran lämnat ut uppgifter om blankningspositioner över 0,2%, utöver de positioner över 0,5% som publiceras på myndighetens hemsida.

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har lyft att sekretess ska gälla mindre blankningspositioner. Det har skickats ett frågeformulär från Esma till FI och förfrågan kan utgöra ett inledande steg i misstänkta överträdelser av unionsrätten, konstateras det i ett pressmeddelande från FI.

Di har varit i kontant med Esma om hur myndigheten ser på att FI lämnat ut sådan information.

”Esma är medvetet om dessa fakta och kollegor undersöker dem för att bedöma om ett eventuellt brott mot unionslagstiftningen ägt rum”, uppger Dan Nacu-Manole vid Esmas presstjänst för Di.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.