EU-kommissionen vill förbjuda kaffekapslar: ”Vi kan gynnas av förslaget”

EU-kommissionen vill förbjuda kaffet. I vart fall om det tillverkas i en kaffemaskin med en kapsel av aluminium eller plast. Sjöstrand Coffees VD John Ekeberg säger till Afv att han tror att börsbolaget "har en möjlighet att gynnas" av EU-förslaget.
Nespresso-kapslar och bryggare.
Nespresso-kapslar och bryggare. Foto: Fredrik Persson / TT

Endast komposterbara kaffekapslar kommer att tillåtas. Det föreslås i EU-kommissionens nya regler för hantering av förpackningar och förpackningsrester.  

De föreslagna nya EU-reglerna slår hårdast mot de nordiska länderna som dricker mest kaffe i världen och där andelen kaffemaskiner också är hög. Av de ca 3-4 koppar kaffe per dag som svensken dricker kan uppemot hälften ha lagats i en kaffemaskin med en kapsel av aluminium eller plast. En av de marknadsledande här är Nestlé-ägda Nespresso som i fjol sålde maskiner och kapslar för 63 Mkr i Sverige.

Men här finns också den svenska tillverkaren, börslistade (Spotlight) Sjöstrand Coffee med VD John Ekeberg. 

”Jag tror faktiskt att vi har en möjlighet att gynnas av det här förslaget”, säger han till Affärsvärlden.

”Våra kapslar är idag nedbrytningsbara, gjorda av sockerrörsfibrer. Vi har alltid jobbat med nedbrytningsbara kapslar och har här ett nytt utvecklingsprojekt på gång”, förklarar han.

Sjöstrand Coffee säljer maskiner och kapslar för 27 Mkr i Sverige och övriga Nordeuropa. 

Andra tillverkare, som Nespresso, använder sig av aluminium. I Nespressos fall sägs den vara till 85% av återvunnen aluminium och bolaget uppmanar användarna att återvinna kapslarna. Problemet med aluminiumkapslarna är inte bara återvinningen utan också att tillverkningen av aluminium är mycket energikrävande.

För världsledande Nespresso som globalt säljer ca 14 miljarder kapslar per år skulle ett EU-förbud mot icke komposterbara kapslar betyda att bolaget måste göra om hela sitt ”slutna” system där bara de egna kapslarna går i bolagets maskiner. 

Sjöstrand Coffee har gått oerhört svagt på börsen. På ett år är aktien ner 67%. Sedan starten är öresaktien ner 78%. 

Neue Zuricher Zeitung har tidigare skrivit om EU-kommissionens förslag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets