Euro vs. dollar: Dollarn försvagas

Det är inte bara dollarns envälde som hotas. Mycket talar föratt även kursen är på väg ned.

De finns två stora hot mot dollarns värde. Förutom konkurrensfrån euron, det snabbt växande underskottet i USA:s bytesbalans.Det innebär att även landets utlandsskuld växer och attutlänningar ständigt måste öka sina placeringar i amerikanskatillgångar. Eurons inträde innebär att de kanske inte är riktigtlika villiga att göra det som tidigare. (Bytesbalansen är ettmått på ett lands löpande underskottet i de totala affärerna medutl.andet.)

Hittills har dollarns dominerande ställning inneburit attdollartillgångar har varit mer likvida än andra. Centralbankeroch andra har därför haft en oproportionerligt stor andeldollartillgångar. Med eurons ankomst får de ett alternativ. Enhel del aktörer kommer säkert från och med nu att ersätta en delav dollartillgångarna med eurotillgångar.Effekten av att många aktörer ökar andelen euro på bekostnad avdollarn kan uppgå till mellan 500 och 1.000 miljarder dollarunder de närmaste åren. Den uppskattningen gjorde Fred Bergsten,chef för det amerikanska Institute of International Economics(IIE) under World Economic Forum för ett par veckor sedan. Enövergång i den storleksordningen skulle få avsevärd effekt pådollarkursen. Japanerna, som hittills har placerat en hel del iamerikanska tillgångar, kan också komma att överge dollarn och bli merbenägna att placera sina pengar hemma i stället. Japan har juunder lång tid haft stora överskott i bytesbalansen. Men i taktmed att befolkningen åldras, kommer överskotten förmodligen attminska. Kanske får Japan så småningom till och med underskott. Iså fall kommer även japanerna att behöva dra till sig kapitalutifrån. Då kommer de inte alls att kunna bidra till attfinansiera de amerikanska underskotten.

Ej hållbart

Dessutom kan den amerikanska ekonomin inte gärna se mycketbättre ut än den gör just nu. De senaste årens utveckling ärhelt enkelt inte hållbar. Den privata konsumtionen har under desenaste åren ökat snabbare än inkomsterna och sparandet harfallit till extremt låga nivåer. Den höga tillväxten har byggtpå ökande sysselsättning och allt lägre arbetslöshet. Mengränsen för hur låg arbetslösheten kan bli utan attlöneökningarna drar iväg kan inte vara så långt borta. Frågan ärsnarast på vilket sätt den amerikanska ekonomin kommer attdämpas. Med en svagare ekonomi kommer sannolikt dollartillgångarinte att te sig lika attraktiva längre.

Dramatisk omsvängning?

Är det en dramatisk omsvängning i dollarkursen som väntar? Ja,det tror i varje fall Fred Bergsten. Han jämför med situationeni mitten av 1980-talet när underskottet i bytesbalansen somandel av BNP var ungefär lika stort som nu. Då föll dollarn medungefär 50 procent på bara några få år.Å andra sidan tyder den reala dollarkursen (dollarkursenjusterad för skillnader mellan USA:s och omvärldens löneökningaroch produktivitetstillväxt) på att dollarn inte alls är likaövervärderad nu som då. Kanske skulle det räcka med en mindrejustering för att ge exporten en extra skjuts och sätta stoppför det växande underskottet. Men alla valutaprognoser ska tasmed en stor nypa salt. Fred Bergsten, till exempel, har i åratalspått att dollarn ska falla.Att den amerikanska ekonomin verkar vara i lysande form just nubetyder inte att dollarn nödvändigtvis förblir stark.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.