Expert: Kraven från regeringen gör att Beowulf Mining kanske inte går vidare med projektet

Regeringens krav på prospekteringsbolaget Beowulf Mining rörande att etablera en gruva i Kallak kan göra att bolaget inte går vidare med planerna då det kan bli svårt att få till en lönsam gruva. Det uppger Olof Martinsson, teknologie doktor i malmgeologi vid Luleås tekniska universitet (LTU), för Dagens industri, Di.
Kallak
Området där gruvan i Gallók/Kallak kan komma att ligga. Foto: Paul Wennerholm / TT
Det var under gårdagen som regeringen meddelade att man slutligen fattat beslut om huruvida Beowulf Mining skulle få en bearbetningskoncession för sin järnmalmsfyndighet i Kallak. Processen har varit mycket segdragen och beslutet har legat på regeringens bord i flera år. Miljöpartiet, som tidigare satt i regeringen, är motståndare till gruvan. Utfallet blev till slut ett ”ja”.

Beowulf Mining måste enligt kravet från regeringen kompensera samerna, och följa upp hur konsekvenserna blir för rennäringen. Detta skall göras årligen. Olof Martinsson anser att regeringen lyckats med att hitta en modell där man tar tillvara på olika riksintressen.

”Själv är jag tveksam till att man kommer fram till att det är ett lönsamt projekt, så sannolikheten för att det blir en producerande gruva av Kallak är nog inte så stor. Dessutom så krävs det ju även ett miljötillstånd vilket troligen kan bli tufft att få beviljat”, uppger gruvexperten till Di.

Han bedömer att processen kan ta flera år. Martinsson pekar också på att processen är kostsam.

Beowulf Mining rusade under gårdagen och börsvärdet är nu nära 1,6 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets