Exporten återhämtar sig fortsatt bland små och medelstora företag

Exporten är fortsatt på väg tillbaka för små och medelstora företag, SME. Det framgår av en undersökning från Demoskop, som Exportkreditnämnden (EKN) låtit göra. Undersökningen genomfördes 9-26 november och omfattade 294 intervjuer.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
EKN uppger att exporten i juni var nästan helt borta för vart tredje SME. I september var den på väg tillbaka och i november var den alltså fortfarande på väg tillbaka.

Men undersökningen visar också att små och medelstora företag i dag inte riktigt har lika stor framtidstro som i september. Då förväntade sig nio av tio av de undersökta företagen att deras export inte skulle minska i framtiden. Nu säger sju av tio samma sak. I juni var siffran fem av tio.

”Siffrorna speglar väl den verklighet vi sett. I juni var det mörker efter första vågen av pandemin, leveranskedjorna fungerade dåligt, och ingen visste hur det skulle bli”, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME på EKN.

Sveriges små och medelstora företag stod 2019 för drygt 41 procent av Sveriges totala export på 1 496 miljarder kronor. Samma år fanns det totalt 48 318 exporterande små och medelstora företag i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Carnegie Fonder