Exportföretagens framtidstro rekordlåg

Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro visar för första gången negativa siffror.
Exportföretagens framtidstro rekordlåg - pengar-kronor-900
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Svenska exportföretag ser rekordmörkt på framtiden, enligt Svensk Exportkredit, som finansierar exportföretag, deras underleverantörer och utländska köpare av svenska varor och tjänster.

”Jag har aldrig sett en så mörk framtidssyn hos exportnäringen”, säger Catrin Fransson, vd för Svensk Exportkredit, i ett pressmeddelande

Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro står för första gången på minus. Indexet har vänt från plus 25 i höstas till minus 35 i barometern för juni.

Nära sex av tio av de stora exportföretag som ingår i Exportkreditbarometern räknar med en minskad orderingång under det kommande året. Över hälften räknar med en sämre likviditetssituation och sex av tio förväntar sig att deras finansiella situation kommer att förvärras.

Vart fjärde exportföretag räknar också med att minska antalet anställda i Sverige under de kommande tolv månaderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets