Fastighetsanalytikernas favoriter – SBB vinnare på 12-månaders sikt

Trots turbulensen kring SBB kan bolaget bli en vinnare på sikt. Två av fyra analytiker väljer SBB som potentiell vinnare bland fastighetsbolagen på börsen det kommande året.
Bostadsbygge
Foto: Anders Wiklund /TT

Under Båstad Kapitalmarknadsdagar fick fyra analytiker ge sin syn på svenska fastighetssektorn.

De fyra analytikerna från Kepler, Handelsbanken, DNB och ABG fick välja bland nio olika fastighetsbolag. Två röstade för att SBB kommer vara vinnaren på ett års sikt. De övriga två valde Atrium Ljungberg och Wihlborgs.

Markus Henriksson är analytiker på ABG och uppger att SBB är starka.

“Vi har köpt den (aktien, reds anm), det är mer ett binärt case nu. Det fundamentala i bolaget är långa avtal och höga kassaflöden”, säger han.

Imorgon torsdag kommer SBB att presentera sin rapport för årets andra kvartal.

“Den är nog ganska viktig, jag tror inte det är några överraskningar som vi förväntar oss. För de som är kortsiktiga med sin investering i SBB blir likviditeten och kassan viktig. Sen kommer det vara mycket fokus på JM-posten, vad de förväntar sig för nedskrivningar och kommande nyemission”, säger Markus Henriksson.

Han lyfter fram att det finns vissa risker med SBB på grund av dålig insyn i vissa joint ventures som bolaget har, liksom att obligationsmarknaden behandlat tillgången lite väl hårt.

“Ilija sade för ett halvår sedan att han skulle sälja av medan media beskriver det som en panikartad åtgärd. Fundamentalt sett till kassaflöden är det en väldigt låg värdering nu”, säger ABG:s analytiker.

Balder behöver mer transparens

Niklas Wetterling är analytiker på DNB och hade i uppgift att analysera både Balder och Wihlborgs, där den senare fick dra det längsta strået.

“Wihlborg har en kassaflödesmultipel som är rimlig sett till risk. Sen har de en tilt i sin finansiering mot bank, vilket är en trygghet just nu. De skapar bra projektvinster i sin portfölj och vi gillar boalget utifrån rådande räntekurva”, säger han.

Han är dock lite mer skeptisk till bostadsbolaget Balder.

“För att Balder ska bli vinnare behöver vi lite mer av ett bull case scenario, vi behöver se att räntorna kommer ner igen. Vi gillar rätt mycket med Balder, Erik Selin har en bra performance men sämre transparens. Han använder väl alla paragrafer i IFRS han kan, så det blir lite mer svåranalyserat vilket innebär att man måste ha tillit till att Selin kan leverera”, säger Niklas Wetterling.

Hög substansrabatt

Handelsbankens analytiker Johan Edberg hade inget lätt val att göra mellan Fabege och Atrium Ljungberg.

“Fabege och Atrium kan handlas i klump då båda handlas med hög substansrabatt och de handlas ofta med hög kassaflödesvärdering. I Atrium börjar den komma ned till acceptabla nivåer,” säger han.

Johan Edberg lyfter fram att Fabege har bra projekt på gång men att det är svårt att värdera byggrätter i nuläget.

Bra tillväxt i logistik

Jan Ihrfelt är analytiker på Kepler och hade analyserat både Catena och Brinova.

“Brinova kan gå bra utan att bli vinnare. Bolaget är välskött och de byggde en arena under budget, hur många har klarat av det?” frågar han retoriskt.

Han lyfter fram att bolaget har en portfölj där det är 50-50 mellan samhällsbyggnader och bostäder, vilket gör att bolaget liknar SBB. Men det är inte bara av goda.

“Brinova innehåller 50% bostäder. Det är ju fortfarande en låg avkastning generellt sett men med stigande räntekostnader kan det slå mot dem”, säger han.

Kepler har satt en behåll-redaktion på Catena.

“Det är positivt att bolaget gynnas av en stark underliggande marknad med bra tillväxt på logistik. Vi ser en uppsida i byggrättsportföljen som man inte varit tydlig med att synliggöra. Mot det väger att aktierna gått bättre än sina sektorkollegor,” säger Jan Ihrfelt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.