FB INDUSTRI: Företags-köpen avgör
OTC-listans nästa tillskott blir det lilla verkstadsbolaget FBIndustri. Bolaget, som omsätter strax under 200 miljoner kronormed 172 anställda, tillverkar och distribuerar kedjor ochtransmissions-komponenter. Egentillverkningen står för ungefär60 procent av omsättningen medan resten kommer fråndistributionsverksamheten.
Bolagets historia sträcker sig ända tillbaks till 1912. Men sinnuvarande struktur fick bolaget 1992. Då köpte Mikael Karlssonoch Bo Sjögren, som arbetade i bolaget, tillsammans medFöretagskapital en tredjedel vardera av aktierna. Kunderna finnsfrämst inom verkstad, sågverk, truckindustri och pappers- ochcellulosaindu-strin. Även geografiskt är spridningen stor förett så litet bolag. Sverige svarar för knappt hälften avomsättningen. Finland, England och Österrike/Tyskland är andraviktiga marknader.
Under de fem år som gått sedan övertagandet harresultatutvecklingen vänts och bolaget har visat stadigtförbättrade nyckeltal.
Nu genomförs, med hjälp av Nordbanken, en nyemission som skallge 31 miljoner kronor. Samtidigt passar huvudägarna på attskörda lite av frukterna av sitt arbete. Tillsammans säljer deut 1.182.000 aktier. Efter emission och utförsäljning kommerhuvudägarna att ha kvar 18,5 procent av kapitalet och 27,9procent av rösterna vardera.
Med hjälp av de nya pengarna går företaget från enkonsolideringsfas till en tillväxtfas. Marknaden som helhet fördenna typ av produkter är mogen och växer därför inte mer änindustrin i övrigt. Tillväxten måste därför ske genom förvärv.Och det finns gott om tänkbara förvärvsobjekt. Marknaden ärnämligen ostrukturerad. Enbart i Sverige finns cirka 150 företaginom samma verksamhetsområden som FB Industri. I Europa ärsituationen likartad. Den största aktören inom EU beräknas hamindre än 5-10 procent av totalmarknaden som uppskattas tillcirka 30 miljarder per år. Den svenska marknaden uppskattas till800 miljoner kronor per år.
Ett till två företagsförvärv per år räknar ledningen med attgöra. Förvärvsstrategin är nödvändig för att på sikt överlevasom självständigt bolag, men risknivån höjs. Förvärv kräverresurser, inte bara i form av kapital. Att nå förväntadesamordningsfördelar kan ta längre tid och kosta mer än väntat.Trots den höjda risknivån är aktien värd att teckna. I årprognosticeras ett resultat på 20 miljoner kronor föreminoritetsandelar och skatt och fram till år 2000 är målet enårlig resultattillväxt på 25 procent. Teckningskursen, 35,20kronor, ger ett p/e-tal på knappt tolv räknat på åretsvinstprognos. Men det är inte bara det låga p/e-talet som gör FBIndustris aktie spännande. Det som lockar är tillväxtstrategin.Lyckas bolaget att med framgång ta en aktiv del i den väntadestrukturrationaliseringen kan aktien bli en lyckosam placering.Teckningstiden pågår till och med den 5 december.
Förbättrade marginaler
FB Industrimkr 1993 1994 1995 1996 1997pOmsättning 108,2 142,8 183,5 172,7Resultat efter avskrivningar* 3,5 8,9 19,6 21Rörelsemarg, % 3,2 6,2 10,7 12,2Resultat före min och skatt 0,6 6,4 17,3 19,5 20Nettoresultat 0,3 5,5 12,3 13,6 14 * Exklusitve upplösning av badwill
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.