Fed-chef uppger att han hade varit besviken om inte räntorna hade stigit

Thomas Barkin som är Federal Reserve-chef i Richmond är inte oroad över de stigande räntorna. Det uppgav han i en intervju med Wall Street Journal.
Förra veckans skarpa ränteuppgång, om än från låga nivåer, skapade marknadsturbulens och oro över att obligationer på allvar kan utmana aktier som investeringsalternativ. Också många högt flygande tillväxtaktier åkte på smäll. Detta då högre räntor innebär högre finansieringskostnader för bland annat förvärv.

Barkin är av annan syn på utvecklingen och uppgav till WSJ att han hade varit besviken om inte räntorna hade gått upp. Detta eftersom stigande räntor återspeglar förbättrade makroekonomiska utsikter. Barkin bedömer att en bättre vår och sommar väntar och att det vettiga då är att räntorna går upp. Detta bör samtidigt inte oroa marknaden då stigningen har skett till nivåer som är fortsatt långt under de som existerade före pandemin, påpekade Barkin.

Barkin sade också att han räknar med högre inflation men inte till problematiska nivåer. Han är övertygad om att Fed kommer nå inflationsmålet på upp till 2 procent på lång sikt. Sedan målet infördes 2012 har centralbanken inte lyckats att uppnå det.