Fed-chef: Vi behöver göra mer för att få ned inflationen

Federal Reserves chef i New York John Williams bedömer att det finns mer att göra för att få ned inflationen till målet om 2 procent.
Federal Reserve
Federal Reserve i Washington. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/TT

Samtidigt är dörren öppen för att sänka räntan, men det hänger samman med hur datan ser ut som inkommer.

”Medan ekonomin har kommit en lång väg mot att uppnå bättre balans och nå vårt inflationsmål på 2 procent så är vi inte där ännu”, sade Williams och tillade:

”Jag är fast besluten att fullt ut återställa prisstabiliteten i kombination med en stark ekonomi och arbetsmarknad.”

Williams gav inte någon prognos för hur penningpolitiken kommer att utvecklas framöver. Han uppgav dock att centralbanken kan komma att sänka räntan ”senare i år”. Centralbankstoppen uppgav också att han bedömer att Federal Reserve har tid på sig att få in data och därefter fatta beslut.

Vid sitt policymöte i december indikerade Federal Reserve tre sänkningar av räntan, som för närvarande ligger i intervallet 5,25-5,50 procent. Den senaste tidens inflationsdata har fått finansmarknaderna att skjuta fram tidpunkten för den första räntesänkningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.