Fed-ledamöterna vill se aggressiva räntehöjningar

Det har kommit rejält hökaktiga uttalanden från flera Fed-ledamöter inom loppet av en vecka. Finansmarknaden kan glömma att räntan sänks nästa år, säger Neel Kashkari.
Fed-ledamöterna vill se aggressiva räntehöjningar - fed2-nh

I juni låg inflationen i USA på 9,1%, den högsta siffran sedan 1981 och långt över målet om 2%. Fed höjde senast räntan i slutet av juli. Då höjdes styrräntan med 0,75 procentenheter till intervallet 2,25-2,50%.

När räntan höjdes i juni med 0,75 procentenheter var det den största höjningen på 28 år. Nästa besked om räntehöjning från Fed kommer i slutet av september.

Evans: Inte mer än 75 punkters höjning

Under veckan har ett flertal Fed-chefer gått ut med ut med sitt stöd för mer aggressiva räntehöjningar för att stävja den höga inflationen. Dessa uttalanden kommer bland annat från Charles Evans, som är Fed-chef i Chicago. I tisdags slog han fast att en höjning av räntan om 50 punkter vid nästa penningpolitiska möte är rimlig. Han antydde dock att en höjning med 75 punkter också hade varit okej, men att mer än så skulle vara att ta i för mycket. Charles Evans brukar vanligtvis betraktas som en av de mer duvaktiga centralbankscheferna inom Fed.

Mary Daly är Fed-chef i San Fransisco och brukar även hon, likt Evans, förespråka att behålla räntan på låga nivåer. Men när Daly uttalade sig i en intervju på Linkedin i veckan var budskapet tydligt: Fed kommer att göra det som krävs för att stävja inflationen – och arbetet är långt från färdigt. Under gårdagen sade Daly i en intervju med Reuters att det i första hand är en höjning med 50 punkter som är aktuell, men att hon inte utesluter en trippelhöjning med 75 punkter.

Ingen räntesänkning i sikte

Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade på onsdagen att det är osannolikt att centralbanken skulle sänka räntan redan nästa år. Det skriver Reuters och hänvisar till ett tal Kashkari höll i New York.

”Vissa finansmarknader indikerar att de förväntar sig att vi ska sänka räntorna nästa år”, sa Kashkari.

”Jag vill inte säga att det är omöjligt, men det verkar som att det är ett mycket osannolikt scenario just nu med tanke på vad jag vet om den underliggande inflationsdynamiken. Det mer sannolika scenariot är att vi skulle fortsätta höja räntorna och sedan skulle vi sitta kvar, tills vi har stort förtroende för att inflationen är på god väg tillbaka till 2 %”.

Ekonomin kommer att sjunka – men ingen risk för recession

Loretta Mester, som är Fed-chef i Cleveland, vill se kraftiga åtgärder för att få bukt på inflationen. Samtidigt spår hon en lägre ekonomisk tillväxt än vanligt, men tycker samtidigt rejäla åtgärder är nödvändigt för att bromsa prisökningarna. 

”Vi är mycket fokuserade på att se till att vi får ner inflationen för det är grunden till att vi har hållbara och sunda arbetsmarknader på medellång och lång sikt”, sade hon.

James Bullard är Fed-chef i St. Louis och brukar ses som en av de hökaktiga Fed-cheferna. I en intervju med CNBC under onsdagen slog Bullard fast att centralbanken kommer att ”fortsätta höja räntorna tills man ser en tydlig effekt på att inflationen avtar”. Han menar vidare att han inte är orolig över en eventuell recession – trots att BNP minskat två kvartal i rad. 

”Vi har inte en recession just nu. Vi har dessa två kvartal med negativ BNP-tillväxt. Till viss del är en recession i betraktarens ögon. Med all jobbtillväxt under det första halvåret är det svårt att säga att det är en recession. Med en jämn arbetslöshet på 3,6% är det svårt att säga att det finns en recession”, säger Bullard.

Om Bullard får sin vilja igenom kommer räntan att behöva höjas till intervallet 3,75 till 4% i slutet av året. För närvarande ligger räntan på 2,25 till 2,5 % efter fyra räntehöjningar i år.

”Investerare får hålla i hatten”

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson noterar i ett makrobrev på torsdagen att det kommit hökaktiga uttalanden från flera Fed-ledamöter på kort tid. Ledamöterna har framhållit att räntesänkningar i närtid är osannolika.

”Ukraina, Taiwan, energikris, inflation, recessionshot, pandemieffekter och kinesiskt tillväxtfall är bara några av de ytterligare komponenter som kan stöka till börshösten. Investerare lär behöva hålla i hatten”, skriver Magnusson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco