Fed-lyft på Wall Street mattades av

New York-börserna fick ett tillfälligt lyft efter Federal Reserves räntebesked men rörde sig sedan tillbaka mot nollstrecket under sista timman.

Konglomeratet Dupont gick starkast bland Dow-komponenterna efter att aktivistinvesterare lobbat för en uppdelning av bolaget.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,2 procent till 17.157. På den bredare marknaden var S&P 500 upp 0,1 procent till 2.002 och Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 4.562.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 3 punkter till 2,62 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp 2 punkter till 3,37 procent.

Klockan 20.00 svensk tid släppte Federal Reserve sitt välbevakade räntebesked där guidningen framåt var under lupp. Centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,0-0,25 procent och trappar ned sin månatliga obligationsköp till sammanlagt 15 miljarder dollar. Obligationsköpsprogrammet väntas avslutas i oktober.

Fed fortsätter även att göra bedömningen att styrräntan kommer att hållas på nuvarande nivå under en ”betydande tid” efter att obligationsköpen har upphört, särskilt om inflationen fortsätter att vara under målet på 2 procent och inflationsförväntningarna på längre sikt förblir väl förankrade. Marknaden var något oenig kring om Fed skulle upprepa ”betydande tid”, men så blev alltså fallet.

Fed-beskedet inkom annars generellt sett i linje med förväntningarna.

Inför börsens öppning släpptes amerikanska konsumentprisindex för augusti som var svagare än väntat.

Kemibolaget Dupont seglade upp som klar vinnare bland Dow Jones-komponenterna efter att aktivistinvesterarna Nelson Peltz’s Trian Partners släppt en analys som påpekade att Duponts konglomeratstruktur förstör aktieägarvärden och att bolaget därmed borde styckas upp. Nelson Peltz´s, som äger 3 procent av bolaget, fick se sina aktier stiga 5,2 procent.

Stålbolaget US Steel Corp klättrade 10 procent efter att bolaget meddelat att de pausat vissa investeringar. Pengarna som sparas ska bland annat gå till projekt för utvecklandet av stål till bilindustrin. Som ett resultat väntas vinsten per aktie bli ”signifikant högre” än den nuvarande konsensusprognosen, enligt bolaget.

Fedex steg på ett justerat kvartalsresultat för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Resultatet per aktie landade på 2,10 dollar vilket slog analytikerförväntningarna som var i snitt 1,95 dollar aktie. Aktien var upp 3,3 procent.

Läkemedelsbolaget Auxilium Pharmaceuticals var upp 45 procent efter att sektorkollegan Endo International lagt bud på bolaget kort efter börsens stängning i går.

Adobe Systems var ned 4,9 procent efter mjukvarubolagets kvartalsförsäljning missat analytikernas förväntningar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco