Federal reserve sänker som väntat räntan

Powell: För att säkra upp inför pågående utvecklingar och risker.
Federal reserve sänker som väntat räntan - trump-federal-reserve-700-170112_binary_6817722.jpg

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan igen – med hänvisning till rådande ovisshet.

För lite, anser president Trump.

Räntan sänks med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75 till 2,0 procent. Vid centralbanksmötet röstade sju ledamöter för och tre emot.

Sänkningen görs för att säkra upp inför pågående utvecklingar och risker, säger Fed-chefen Jerome Powell.

Han ger dock inga löften om ytterligare sänkningar i närtid. Banken meddelar skriftligen att den kommer att fortsätta följa utvecklingen och ”vidta ändamålsenliga åtgärder för att bibehålla tillväxten”.

”Misslyckas på nytt”
”Jay Powell och Federal Reserve misslyckas på nytt”, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Trump, som även tidigare kraftigt ifrågasatt Fed och inte minst centralbankschefens kompetens, skriver vidare att Fed saknar mod, förnuft och visioner och han anklagar Powell för att vara dålig på att kommunicera.

Den amerikanska styrräntan sänktes med lika mycket i slutet av juli och då var det första gången det gjordes en sänkning sedan finanskrisen 2008. Fed-chefen Powell lovade då att det inte planerades ytterligare sänkningar, men president Donald Trump har krävt just detta och beskrivit det som en nödvändighet i det rådande handelskriget med Kina.

Ny dollartillförsel
Tidigare på onsdagen meddelade Fed att man skulle pumpa ut dollar till ett värde av över 1|200 miljarder kronor i det amerikanska pengasystemet, för att råda bot på en dollarbrist. Även det är nu första gången sedan 2008.

Orsaken till likviditetsbristen är inte helt glasklar, enligt bedömare. Men en orsak är att Fed de senaste åren har krympt sin balansräkning. Banken skulle behöva köpa på sig mer obligationer för att gödsla det finansiella systemet med mer kontanter i banksystemet.

Effekten av likviditetsbristen de senaste dagarna blev rejält stigande räntor när bankerna behöver ta korta lån över natten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AWS