Fastighet Aktieråd
Fem börsspaningar inför helgen
Stökigt i Midway
Efter Sten K. Johnsons bortgång häromåret har hans spretiga konglomerat Midway fortsatt att underprestera. Fjolåret avslutades med att flera problem uppenbarades i “guldägget” Haki, som tillverkar byggnadsställningar.
I någon form av optimistiskt scenario skulle Haki kunna svara upp för nästan hela Midways EV på cirka 600 miljoner, varav ungefär hälften börsvärde och hälften nettoskuld. Positivt är att bokslutet bjöd på betydligt mer transparens med mer detaljer kring utvecklingen i dotterbolagen. Noterbart är att aktien, vid 12,35 kronor, handlas långt under konverteringskursen (20 kr) i den konvertibel som förfaller i maj 2019.
I ägartjänsten Holdings framgår att familjen Eklund, som driver munhygienproduktsföretaget TePe, via bolag under 2016-2017 köpt 2,5 procent av kapitalet i Midway. Vilka ambitioner familjen Eklund har återstår att se, men för skuldtyngda Midway är det inte dumt med en kapitalstark ägare. Tepe-koncernen omsatte 671 miljoner kronor 2016 med ett rörelseresultat på 203 miljoner. Ägarbolaget Fosielund Holding AB, som äger Midway-posten, sitter på en aktieportfölj värd totalt nära 400 miljoner.
Efter att kursen i Midway mer än halverats på kort tid kan aktien vara ett intressant sum-of-the-parts-case, men känslan är att det kommer att ta tid att få ordning på det spretiga och vanskötta bygget. Affärsvärlden Analys+ står vid sidan av tills vidare, vilket är i linje med vår senaste analys från december 2015.
Vad ser de i Ambea?
Ambea är ett av alla dessa halvanonyma välfärdsbolag som gjort entré på börsen på senare år. Sedan toppnivåerna i somras har aktien tappat 30 procent av börsvärdet. Vid kurs 68 kronor handlas aktien nu under introduktionskursen på 75 kronor.
Det har inte hindrat två välrennomérade ägare, Mats Qviberg-kontrollerade investmentbolaget Öresund och fondbolaget Didner & Gerge från att öka sitt ägande rejält. Notera att båda dessa agerade ankarinvesterare i samband med introduktionen.
Didner & Gerges Fonders ägande i Ambea
Källa: Holdings.
Investment AB Öresunds ägande i Ambea
Källa: Holdings.
Affärsvärlden synade Ambea i nr 16/2017, då med rekommendation sälj. Bokslutet väntas den 21 februari. Måhända synar Affärsvärlden aktien igen efter det. Stabila och ocykliska intäkter kan snart vara högsta mode på börsen igen.
Duroc lyfter
Affärsvärlden-favoriten Duroc, senast köprekommenderad i mitten av oktober, tillhör fredagens vinnare på Stockholmsbörsen med en uppgång på 15 procent.
Vinsten per aktie ökade med hela 1 283 procent under kvartalet, men bakom denna siffra döljer sig en hel del engångseffekter. Dels handlar det om negativ goodwill från ett belgiskt förvärv, dels om en positiv skatteeffekt från den sänkta bolagsskatten i USA.
Mer relevant är att titta på rörelsevinsten som under kvartalet ökade från 4,0 miljoner kronor till 11,0 miljoner, om goodwilleffekten exkluderas. Störst bidrag kom från den tidigare problemtyngda industrihandelsverksamheten, som ökade sin rörelsevinst med 6,5 miljoner. Den stora fiberverksamheten var samtidigt något av en besvikelse med vikande omsättning, justerat för förvärv.
Duroc har vid kurs 25 kronor ett börsvärde på 975 miljoner. Lägg därtill en nettoskuld på bara 10,6 miljoner. Rörelsevinsten på rullande tolv månader, proforma, är 119,9 miljoner, men faller till 89 miljoner om den negativa goodwillen exkluderas. Ev/ebit landar då på 11. Lägg därtill att Duroc sitter på hel del underskottsavdrag som håller nere skatten framöver.
Förvärvet av belgiska Bonar Agros gjorde fiberverksamheten än mer dominerande i koncernen. Återigen väcks frågan om de två mindre affärsområdena Industrihandel och Övrig industri står på säljlistan. Blir det inte en renodling mot fiber, så finns gott om utrymme för nya förvärv givet den starka balansräkningen. Affärsvärlden behåller vår positiva syn på Duroc.
Vad är fel i Proact?
It-bolaget Proact aviserade den 1 februari att vd:n Jason Clark “valt att sluta” på bolaget. Aktien föll med 7 procent den dagen och har därefter fortsatt ner kraftigt.
Bokslutet som redovisades den 8 februari var inte särskilt munter läsning. Under fjärde kvartalet var den organiska tillväxten -6 procent och rörelsevinsten minskade med 15 procent. För helåret blev den organiska tillväxten 0 procent.
Aktien har nu rasat från 225 kronor till 135 kronor, minus 40 procent, på ett drygt halvår.
Affärsvärlden sänkte lägligt rekommendationen i Proact till en neutral vänta-rekommendation i höstas vid drygt 200 kronor. Men aktien ingår i Småbolagsportföljen inom ramen för Affärsvärlden Analys+.
Enligt ägartjänsten Holdings sålde dåvarande vd:n Jason Clark ut nästan alla sina aktier i Proact under februari-mars i fjol. Ytterligare en varningssignal kom i slutet av november i fjol när styrelseordföranden Anders Hultmark sålde nästan hela sitt innehav om drygt 500 000 aktier.
Vi lär återkomma i ämnet Proact, antingen inom ramen för Affärsvärlden Analys+ eller med en ny analys i tidningen.
Oscar Properties – en brist
Det utbröt Twitter-bråk mellan Uppsala-lektorn i redovisning och finansiering Joachim Landström och finansmannen Staffan Persson kring värderingen av en av Oscar Properties hyresfastigheter på Djurgården. Affärsvärlden Analys+ tar inte parti i den frågan, men konstaterar att rapporten från lyxbostadsbyggaren, där Staffan Persson är storägare och styrelseledamot, inte var helt utan brister.
Källa: Oscar Properties bokslut.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.