FI: Effekten av högre räntor kan bli kännbar

De stigande räntorna kan leda till minskad konsumtion, lägre sparande och sjunkande bostadspriser, enligt FI.
Erik Thedéen, säger att Nord Fondkommission är ett tydligt exempel på när försäljning drivs mot det som är gynnsamt för det egna företaget istället
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Samtidigt som tillväxtförutsättningarna försämrats har Ryssland invasion av Ukraina har gett ytterligare bränsle till inflationen. Inflationsuppgången har  i sin tur gjort att räntorna och ränteförväntningarna stigit snabbt. Riksbanken höjde reporäntan i april och de senaste inflationssiffrorna har lett till att en räntehöjning om 50 punkter i juni är allt mer trolig, enligt experterna.

Finansinspektionen menar att bolånetagare som helhet har betydande motståndskraft, men att effekten av högre räntor ändå kan bli kännbar. Detta särskilt för hushåll med stora skulder och små marginaler.

”De stigande räntorna kan därför leda till minskad konsumtion, lägre sparande och lägre bostadspriser”, skriver de.

Vidare pekar Finansinspektionen på att fastighetssektorn är särskilt sårbar för högre räntor och att sektorn nu utmanas av snabbt stigande finansieringskostnader. Detta kommer leda till minskad lönsamhet och kan leda till att fastighetspriserna sjunker.

I ljuset av risken för att problem i den kommersiella fastighetssektorn sprider sig till banker och andra delar av det finansiella systemet planerar Finansinspektionen att höja det kontracykliska buffertvärdet till en normal nivå på 2% i juni.

”Räntorna stiger och de sårbarheter som byggts upp under en lång period med låga räntor och ett högt risktagande blottläggs nu. Även om stabiliteten kan stärkas på lång sikt av en normalisering, så pressas nu högt skuldsatta hushåll och företag. För att stärka bankernas motståndskraft höjer vi därför det kontracykliska buffertvärdet”, säger generaldirektör Erik Thedéen, i ett pressmeddelande från Finansinspektionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.