Finansdepartementet: Osäkerheterna i ekonomin är betydande

I sin senaste prognos över det ekonomiska läget skriver Finansdepartementet att den svenska ekonomin har återhämtat sig starkt i spåren av pandemin samtidigt som tillväxtutsikterna i grunden är stabila. Dock väntas Rysslands invasion av Ukraina få konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen.
Finansdepartementet: Osäkerheterna i ekonomin är betydande - WEB_INRIKES
Finansminister Mikael Damberg. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tillväxten väntas bli lägre än vad som annars hade varit fallet. Svensk ekonomi väntas växa med 3,1% i år, skriver Finansdepartementet. Det är en nedrevidering med 0,3 procentenheter jämfört med förra prognosen. Samtidigt bedöms inflationen bli högre. Dock ses svensk ekonomi som motståndskraftig på grund av starka offentliga finanser och att läget på arbetsmarknaden har förbättrats.

Den ryska invasionen av Ukraina påverkar svensk ekonomi med höjda priser på framför allt energi och livsmedel. Men ekonomin påverkas också genom minskad handel och ökad osäkerhet på finansiella marknader. Allt detta leder till lägre export, konsumtion och investeringar, även om effekterna  delvis motverkas av ökad offentlig konsumtion.

”Osäkerheterna i ekonomin är betydande men regeringen följer utvecklingen noga och arbetar med flera olika scenarier. Med starka offentliga finanser är vi redo att stärka Sverige”, säger finansminister Mikael Damberg.

Den redan höga inflationen väntas stiga ytterligare framöver, främst på grund av fortsatt höga priser på energi och livsmedel. Det är dock osäkert hur länge den höga inflationen består.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets