Fitch: Globala återhämtningen har bromsat in rejält

Den globala finanspolitiska återhämtningen har bromsat in skarpt under 2022 efter fjolårets återhämtning från pandemichocken 2020. Det uppger kredithuset Fitch som hänvisar till högre råvarupriser, stigande inflation, ökade lånekostnader och Ukrainakriget som några av skälen till denna utveckling, enligt en ny rapport.
Orosmoln
Mörka moln i New York. Foto: Seth Wenig/TT
Enligt Fitch innebär den nuvarande utvecklingen en särskild utmaning ör penningpolitiken. Detta eftersom de flesta Fitch-betygsatta länder redan har agerat på den finanspolitiska sidan med åtgärder som stödjer hushåll och företag.

Samtidigt innebär utvecklingen att de goda tiderna för utvecklade länder med låga lånekostnader är över. Mot bakgrund av stigande råvarupriser är det istället tillväxtländerna och deras skattekistor och nominella BNP-tillväxt som gynnas under det rådande omvärldsläget. Detta gäller i synnerhet de oljerika länderna i Mellanöstern och Latinamerika, enligt Fitch.

Kredithuset påpekar också att större skillnader i finanspolitiken innebär en ökad skillnad kring kreditbetygen.

”Antalet statspapper med kreditbetyg “CCC” eller lägre har varit på eller nära en historiskt hög nivå sedan slutet av 2020. De nuvarande globala kreditförhållandena och de som Fitch förväntar sig för nästa år tyder på fortsatta finanspolitiska och kreditmässiga påfrestningar framöver”, skriver Fitch.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.