FN varnar för deltagande på nordkoreansk kryptomässa

FN varnar för att deltagande vid en kommande nordkoreansk bitcoinmässa kan utgöra sanktionsbrott, enligt en konfidentiell rapport som ska släppas av säkerhetsrådet senare i januari, rapporterar Reuters. Miljarder av överskott från Nordkoreas stölder av kryptovalutor uppges ha nyttjats för utveckling av massförstörelsevapen.
FN varnar för deltagande på nordkoreansk kryptomässa - bitcoin-affarsvarlden-700_binary_6893771.png

I augusti hävdade fristående FN-utredare att Nordkorea tjänade omkring 2 miljarder dollar genom sofistikerade och utbredda stölder av kryptovaluta från banker och kryptobörser, en siffra som presenterades tre månader efter den förra kryptokonferensen ägt rum i landet.

80 aktörer var representerade vid mässan varav en amerikansk deltagare redan har åtalats för brott mot sanktioner. Nästa konferens kommer äga rum 22-29 februari, enligt mässans hemsida, rapporterar Reuters.

Presentationer som hållits vid mässan och som FN:s utredare kommit över har innehållit bevis på att deltagare samlats för att dela med sig av handgrepp för hur kryptovaluta kan nyttjas för sanktionsbrott och penningtvätt, framgår av den rapport som Reuters fått tillgång till.

Konferensens hemsida informerar tydligt om att amerikaner är välkomna att delta och att pass inte kommer stämplas på väg in i Nordkorea och att det således inte kommer finnas några bevis för inresandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets