Fondgiganten: Dags att lämna Kina

Världens största hedgefond ändrar nu inställning till Kina och menar att landet inte är säkert att investera i. Det skriver Wall Street Journal.

Bridgewater har länge haft en positiv syn på den kinesiska marknaden och har pekat på dess potential, men nu säger grundaren Raymond Dalio att börsfallet på Shanghaibörsen kommer att ha stora, långtgående konsekvenser.

”Vår syn på Kina har förändrats. Där finns inte längre några säkra investeringar att göra,”, skrev Dalio och hans kollegor till sina klienter i veckan.

Raymond Dalio har tidigare rosat Kinas president Xi Jingping och den utveckling som det ekonomiska klimatet genomgår. Tidigt i juni skrev han att utvecklingen på börsen varken ”märkbart reflekterade, eller influerade, den kinesiska ekonomin, kinesiska investerare, eller utländska investerare”.

Nu i veckan skriver han emellertid till sina klienter att han är oroad över den psykologiska skada som börsfallet har orsakat.

”Även de som inte har förlorat pengar i aktier kommer att bli psykologiskt påverkade av händelser, och dessa effekter kommer att ha en depressiv effekt på den ekonomiska aktiviteten”, skriver han.

Bridgewater är dock inte ensamma om att ändra inställning till Kina. Kingdon Capital Management LLC har sålt alla sina aktier som är listade på Hongkongbörsen och flera hedgefondprofiler, såsom Pershing Square Capital Management-grundaren Bill Ackman och Elliott Management-grundaren Paul Singer, har uttryckt sin oro över den kinesiska marknaden.

-För mig ser det värre ut än i USA 2007. Mycket värre, sa Bill Ackman under investerarkonferensen Delivering Alpha i förra veckan.

Under den värsta svackan den 8 juli var Shanghaibörsen ner 32 procent jämfört med toppen i juni. Börsen har sedan dess återhämtat sig något, men är fortfarande ner 22 procent sedan junitoppen. För att hindra börsfallet handelsstoppades hela 1 400 kinesiska bolag på Shenzhen- och Shanghaibörsen. Handelsstoppet har sedan dess upphävts för många av aktierna, men en fjärdedel av aktierna på Shenzhen är ännu handelsstoppade.

Enligt officiella siffror steg Kinas BNP med 7 procent under det andra kvartalet 2015, men många analytiker tror att siffrorna är uppblåsta och att den riktiga tillväxten ligger på runt 5 procent.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.