Fördel säljaren på bostadsmarknaden

Efterfrågan på den svenska bostadsmarknaden är mycket stark och det är en tydlig fördel för säljarna på bostadsmarknaden.

En anledning till att marknaden är het uppges vara att många vill köpa bostad innan amorteringskravet införs.

Det framgår av Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel där 475 av företagets mäklare runt om i landet deltagit.

En majoritet av mäklarna tror samtidigt inte att de nya amorteringskraven kommer påverka priserna efter att de trätt i kraft. Däremot förväntas en ökad inlåsningseffekt och högre trösklar för förstagångsköpare.

”Flera olika faktorer bidrar till den starka efterfrågan. Låg ränta och bostadsbrist är två fundamentala orsaker. Införandet av amorteringskrav bidrar också. Många vill passa på att genomföra sin bostadsaffär innan de nya reglerna träder i kraft, vilket sannolikt är första augusti. Det leder till stark efterfrågan, högt tempo och stigande priser”, kommenterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.