Företagarnas optimism stiger

För andra månaden i rad stiger SEB:s företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna.
Optimism
Den stora utmaningen för ett land är, enligt Steven Pinker, inte hur rika de rika är utan hur fattiga de fattiga är. Här är Sverige fortfarande bland de mest framgångsrika länderna i världen, skriver Staffan Salén.

SEB:s företagarindikator, skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling, ökar till 16 enheter från förra månadens notering på 14. Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden ökar med två enheter, från 30 till 32%. Samtidigt minskar andelen som tror på oförändrad utveckling med tre enheter från 52 till 49%. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling ligger kvar på 16%.

“Hög inflation, stigande räntor och fortsatta globala produktionsstörningar i form av komponentbrist ser inte ut att påverka landets egenföretagare i någon nämnvärd omfattning. En försiktigt stigande optimism för andra månaden i rad talar för att företagarna står väl rustade inför vårens ganska osäkra ekonomiska klimat”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Dessutom stiger även två av tre ekonomiska indikatorer i månadens undersökning. Omsättningen ökar från minus 2 till minus 1 och arbetstiden ökar från 0 till plus 6. Likviditeten minskar dock från plus 3 till plus 1 jämfört med förra månadens balansmått.

“Arbetstiden sticker ut under mars månad som ett riktigt styrkebesked. Samtidigt ser likviditeten ut att lida av den minskade köpkraften när bland annat energi- och drivmedelspriser ligger på höga nivåer. Håller de höga priserna i sig kan företagarna ställas inför att behöva höja priserna för att klara sina omkostnader”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.