Försäkringskassan stoppar alla utbetalningar till Humana

Försäkringskassan har beslutat att stoppa alla utbetalningar till Humana Assistans. Framöver kommer all betalning att göras direkt till assistanstagaren, istället för via bolaget, skriver Dagens Nyheter.
Försäkringskassan stoppar alla utbetalningar till Humana - HUMANA
Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Beslutet kommer efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktat kritik mot företaget och återkallat dess tillstånd att bedriva bland annat personlig assistans.

Försäkringskassan beslut innebär att myndigheten inte godkänner Humana Assistans AB som betalningsmottagare. Till grund för beslutet ligger de omständigheter som framkommit i IVO:s utredning”, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Tidigare idag beviljades Humana så kallad inhibition under tiden IVO:s beslut prövas av förvaltningsrätten. Beskedet innebär att IVO:s beslut tills vidare inte ska gälla och att Humana Assistans kan fortsätta att bedriva verksamhet.

”Vi är överraskade att detta beslut kommer idag när vi har fått inhibition beviljad i förvaltningsrätten. Försäkringskassan har när som helst möjlighet att besluta om betalningsmottagare. Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan dessutom uppmanar våra kunder att byta anordnare. Beslutet ökar vår och kundernas administrativa börda”, säger Johanna Rastad, VD och koncernchef för Humana.

Aktien faller med runt 7% efter att ha handlats upp under förmiddagen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets