Forskare dömer ut Löfvens jobbpolitik

Socialdemokraternas jobbpolitik kommer inte att leda till EU:s lägsta arbetslöshet. Det säger ledande ekonomer och forskare till SVT.

Socialdemokraterna har presenterat sin jobbpolitik i partiets ekonomiska vårmotion i april. Där presenteras en rad åtgärder som man hoppas ska leda till ökad sysselsättning och år 2020 till EU:s lägsta arbetslöshet. Problemet är att politiken innehåller en rad förslag som också kan ge ökad arbetslöshet.

Enligt forskarna leder följande följande förslag till färre jobb:

  • Höjd arbetsgivaravgift för unga
  • Höjd krogmoms
  • Höjd ersättning i sjukförsäkringen och a-kassan

”Det är förmodligen så att det kommer att minska antalet jobb, delvis. Däremot vet vi att de här jobben som skapats, har uppskattats till kring 6.000-10.000. Det är ändå ganska få arbeten. Vi har krogmomsen, som enligt konjunkturinstitutet ska ha gett 3.000 arbeten, som de föreslår avskaffa. Där har vi besparingar och åtgärder som kan tänkas minska sysselsättningen”, säger Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

”Det har en negativ effekt på arbetsmarknaden. Det tenderar att öka arbetslösheten”, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets