Forskare: Politikerna lyssnar inte – det behövs sänkt skatt på arbete

Politikerna lyssnar inte på experternas råd om skatter. Det menar skatteforskaren Åsa Hansson från Lunds universitet, och säger att det är hög tid för en skattereform. "Både Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson vet att exempelvis fastighetsskatten är en bra skatt", säger hon.
Forskare: Politikerna lyssnar inte – det behövs sänkt skatt på arbete - saHansson(3)
Åsa Hansson, docent på Lunds universitet. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Det behövs en skattereform för att uppnå hög konkurrenskraft, sysselsättning och ett gott företagsklimat. Det hävdar Åsa Hansson, skatteforskare och tidigare ledamot i Finanspolitiska rådet. Förra året skrev hon en rapport om hur en omfattande skattereform skulle kunna se ut.

”Vi ekonomer har pratat om att det behövs en skattereform i 15 år nu, men politiker tycks ovilliga att agera”, säger hon i en artikel på Lunds universitets hemsida.

Hon anser att tonvikten bör ligga på beskattning av varor, tjänster och fastigheter, medan beskattning av arbetsinkomster bör minska. Skatten bör inte vara högre på aktivt företagande och innovation jämfört med investeringar i fastigheter, passivt aktieinnehav och andra ”mindre produktiva investeringar”, menar hon.

Låginkomsttagare missgynnas

Inte minst låginkomsttagare skulle tjäna på en ny reform, berättar Hansson.

”Låginkomsttagare betalar relativt sett mycket i skatt i Sverige. Exempelvis betalar en familj som bor i ett tvåmiljoners-hus relativt sett mer i fastighetsavgift än en familj som bor i en villa som är taxerad till 25 miljoner. Beloppet är detsamma, men inte andelen av husets värde. Och de som bor i hyresrätt betalar mer än de som bor i bostadsrätt eller småhus”, säger hon.

Ett annat exempel hon ger är arbetsgivaravgifterna.

”De är desamma oavsett inkomst, 31,42%, och blir en betydande del av arbetskraftskostnaden på låga inkomster. Det gör det kostsamt att anställa låginkomsttagare.”

Hon säger vidare att det är sämre ur ett samhällsekonomiskt perspektiv att många halkar efter än att några få blir rika. Många avdrag, så som rese- och ROT-avdrag, menar hon gynnar höginkomsttagare.

Svårt att återinföra fastighetsskatt

Vidare anser hon att gränsen för statlig inkomstskatt bör höjas för att många viktiga yrkesgrupper idag saknar incitament för att flytta på sig på grund av att lönehöjningen inte blir så stor som den skulle kunna bli.

Hansson menar att många politiker är medvetna om att skattesystemet kan bli bättre.

”Både Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson vet att exempelvis fastighetsskatten är en bra skatt. Sedan är de så klart inte eniga om alla andra skatter. Men det sägs att alliansregeringen vann valet 2006 på att avskaffa fastighetsskatten, trots att den av experter anses vara en bra skatt.”

Nu tror hon att den kan vara svår att återinföra.

”Generellt sett är det lättare att avskaffa skatter än att återinföra dem.”

Hon tycker istället att stämpel- och vinstskatt på fastigheter ska avskaffas för att öka omsättningen på marknaden. Hon tror inte att återinförande av arvs- och förmögenhetsskatten skulle vara bra då de är lätta att undvika och inte genererar så stora inkomster till staten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets