Fortsatta börsnedgångar i USA – Fear & Greed-index indikerar extrem rädsla i marknaden

De amerikanska börserna fortsätter att sjunka på torsdagen och nedgången leds av tekniksektorn. Teknikjätten Apple faller över 4% och är ned cirka 22% sedan toppen i början av året. Sentimentet i marknaden har nu också tydligt blivit negativt och Fear & Greed-indikatorn har fallit ned till en notering på 6, vilket indikerar extrem rädsla i marknaden.
Fortsatta börsnedgångar i USA – Fear & Greed-index indikerar extrem rädsla i marknaden - trader-wall-street-900
Trader på Wall Street. Foto: Richard Drew/TT
CNNMoney uppdaterar indexet varje dag och det består av en kombination av sju olika indikatorer som visar om marknaden för närvarande drivs av rädsla eller girighet. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100.

Ju närmre indexet är 100 desto mer girighet indikeras i marknaden och tvärtom är det en hög rädsla i marknaden när indexet faller ned mot 0. Aktuell nivå kan jämföras med en notering på 62 i början av april vilket då indikerade viss girighet.

Den här typen av sentimentindikatorer har historiskt kunnat visat sig peka ut contrarian-lägen i marknaden, till exempel att börsen ofta närmar sig en botten när rädslan är som störst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.