Förvaltare tror på volatil börshöst

Förvaltarna har en övervägande positiv inställning till marknadsutsikterna, trots att de tror på en ökad volatilitet. Det visar Fondbolagens Förenings Förvaltarbarometer.
Stockholmsbörsen
Foto: TT

Förvaltarbarometern, där 21 fondförvaltare och experter svarat på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling, ligger för det tredje kvartalet oförändrad på positivt territorium med ett sammanlagt index på 65. Det skriver Fondbolagens Förening.

Tre av de tillfrågade förvaltarna ser mycket positivt på marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget, medan en majoritet av förvaltarna, 15 stycken, svarar att marknadsutsikterna är positiva. Tre av förvaltarna ser marknadsutsikterna som varken positiva eller negativa.

”Trots att vi befarar ökad volatilitet under hösten till följd av en cocktail av olika orosmoln såsom högre inflation, arbetskraftbegränsningar i USA samt spridningen av deltavarianten tror vi ändå på en fortsatt positiv global börsutveckling under hösten”, säger Sebastian Haq och Simone Hirschvogl, analytiker respektive förvaltare på SEB.

En majoritet, 13 stycken, tror att marknadsutsikterna om ett halvår kommer att vara oförändrade, jämfört med hur de är i dagsläget. Fem förvaltare svarar att marknadsutsikterna kommer att vara bättre medan tre förvaltare tror på sämre marknadsutsikter om ett halvår.

12 av förvaltarna tror att Stockholmsbörsen kommer att utvecklas positivt det närmaste halvåret. Sex av förvaltarna svarar att Stockholmsbörsen varken kommer utvecklas positivt eller negativt, medan tre förvaltare tror att den kommer utvecklas negativt.

”Svenska börsen har gått starkt hela 2021 drivet av att vinsterna har varit klart bättre än väntat. Nu finns det dock konjunkturmotvindar i form av komponentbrist och nya coronarestriktioner i många länder. Mot den bakgrunden känns det rimligt att börsuppgången tar en paus i det korta perspektivet. Men på ett och två års sikt finns det goda skäl att räkna med att börsen står högre när dessa tillfälligt negativa effekter ebbar ut”, kommenterar Peter Lagerlöf, förvaltare på Lannebo Fonder.

Samtliga förvaltare är mer positiva när det kommer till utvecklingen på Stockholmsbörsen på ett till två års sikt. 17 förvaltare tror att utvecklingen kommer att vara positiv medan tre varken tror på en positiv eller negativ utveckling. En förvaltare spår en mycket positiv utveckling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.