Priserna på fritidshus väntas fortsätta stiga

En majoritet tror på stigande priser på fritidshus under året, visar SBAB:s årliga fritidshusundersökning. De flesta drömmer om en stuga på Gotland och bredbandsuppkoppling har blivit allt viktigare.
Hus på Gotland.

Många tror på fortsatt stigande fritidshuspriser i Sverige under året. 68% tror på stigande fritidshuspriser, 18% tror på stillastående priser och 14% tror att priserna kommer att sjunka. Det visar SBAB:s årliga fritidshusundersökning.

Samtidigt svarar 29% att de vill men inte har råd att köpa fritidshus. Priset på ett fritidshus i Sverige har i genomsnitt ökat med 12,6% under det senaste året.

I undersökningen uppger 37% att de tycker att man bör låna mindre vid köp av fritidshus jämfört med när man köper en permanentbostad. 24% tycker inte att man bör låna alls. 22% har ingen uppfattning och 17% tycker att man kan låna i lika hög grad som till köp av en permanentbostad.

Samtidigt uppger 33% att de har fått en mer positiv syn på fritidshus i Sverige. För 23% är det det förändrade resmönstret under pandemin som ligger bakom den mer positiva synen och 10% uppger att de har påverkats positivt av vänner som äger fritidshus.

”Att många tror på stigande priser kombinerat med att allt fler har en mer positiv syn på ett fritidshus i Sverige talar för en fortsatt het fritidshusmarknad. Sen tror jag att inställningen till att semestra i Sverige är ganska beroende av vädret. Det är lättare att drömma om ett eget fritidshus när solen gassar och det är uppehåll än när det är en regnig sommar”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Gotland fortfarande mest populärt

Även i år toppar Gotlandlistan över de orter där flest vill ha fritidshus. Samtidigt har fjällen fallit ur topp fem.

Topplista – här vill svenskarna helst ha fritidshus
Ranking 2018 Ranking 2019 Ranking 2020 Ranking 2021
Gotland Gotland Gotland Gotland
Bohuslän Stockholms skärgård Stockholms skärgård Stockholms skärgård
Stockholms skärgård Öland Öland Öland
Öland Österlen Österlen Bohuslän
Österlen Bohuslän Fjällen Österlen
Källa: SBAB:s fritidshusundersökning 2021

Svaren på frågan om vad som är viktigt vid köp av ett fritidshus liknar tidigare års resultat, där en moderniserad stuga med indraget vatten, fungerande avlopp samt elektricitet är viktigt. Bredbandsuppkoppling har blivit viktigare jämfört med tidigare år.

”En förklaring till varför bredbandsuppkoppling blivit viktigare i år, jämfört med tidigare år, är sannolikt att stugan inte längre bara är en plats för samvaro och avkoppling. Pandemin har gjort att stugan numera betraktas som en plats där man också kan bedriva distansarbete och förutsättningen för det är ju bra uppkoppling”, säger Claudia Wörmann.