FS-banken öppnar för fusion

En internetbaserad filialbank i Danmark, fortsatt specialisering av bankkontoren och nya produkter i tjänstesortimentet – det är något av det som ligger i korten för Föreningssparbanken under nästa år. Det avslöjade bankens VD Birgitta Johansson-Hedberg på Veckans Affärers frukostklubb i morse. Samtidigt öppnade hon mer än någonsin tidigare för den sedan länge omtalade bankfusionen.

Den fråga som de flesta av åhörarna ville ha svar på, om huruvida det utspel som styrelseordförande Göran Collert i höstas om en fusion mellan Föreningssparbanken och Handelsbanken, ville Birgitta Johansson-Hedberg inte kommentera explicit – men öppnade ändå mer än någonsin tidigare för möjligheten.

”Det faktum att vi har valt att växa genom allianser står inte i något motsatsförhållande till fusionstanken. Vi har fyra stora banker och Sverige är ett litet land, det är både naturligt och en del av företagets verksamhet att man lägger de pusselbitar som finns och utvärderar alternativen. Och det gör vi fortlöpande – det är en både naturlig och viktig del av företagets verksamhet”, sa Birgitta Johansson-Hedberg.

I vilket fall lär 2001 bli ett spännande år för Föreningssparbanken. Redan i januari lanserar banken ett helt nytt varumärke; internetbanken First View Bank, som blir en filialbank till Föreningssparbanken i Danmark.

”Den kommer främst att sikta in sig på en målgrupp bestående av unga familjer, och kommer att innehålla en mängd tjänster och produkter utöver dem man idag finner hos Föreningssparbanken. Danmark är en mycket intressant marknad eftersom de inte ligger lika långt fram vad gäller e-banking som de andra skandinaviska länderna. Det finns en tidslucka där som gör att det är en viktig testmarknad, och förhoppningen är att vi ska kunna utnyttja de erfarenheter vi får där till att exportera konceptet till andra marknader”, sa Birgitta Johansson-Hedberg.

Föreningssparbanken står som 100-procentig ägare till satsningen och har i år satsat 200 Mkr, varav 75 redan aviserade i årsredovisningen, på projektet. Detaljer om samarbetsparterns samt kvantitativa mål kommer att presenteras på en presskonferens senare i december.

Ambitionen att vidga bankens sortiment gäller även för Föreningssparbanken i Sverige under nästa år. ”Vi befinner oss just nu i mitten av en upphandlingsprocess, som beräknas vara klar i januari, och som ska leda till att vi kan erbjuda till exempel fonder från andra leverantörer, bo- och billån samt andra produkter inom både på låne- och sparandesidan.”

På samma sätt kommer de distributionssätt som banken idag har att tillgå vidgas, menar hon. ”Antalet fullservicekontor kommer att fortsätta minska till förmån för specialiserad rådgivning och bank-i-butik. Enkla, standardiserade lån- och fondprodukter kommer man på ett års sikt att kunna köpa på betydligt fler ställen än på bankkontoren, varför inte Statoil, Ica, Pressbyrån? Vi jobbar också mycket med mobila tjänster och hoppas att våra kunder kommer att kunna köpa fonder via mobilen inom en rätt snar framtid.”

Kring hennes egen person har det, ända sedan hon tillträdde, haglat epitet som ”Madame Saddam”, ”järnlady” och ”tuff nog att stå emot Collert”. Om dessa ord hade hon dock inte mer att säga än hon hade om Föreningssparbankens aktiekurs och det faktum att bolaget värderas 30-50 procent lägre än t ex Meritanordbanken.

”Det är bara att vända tillbaka de frågorna till dem det berör; medierna och marknaden. Det är de som skapar de här bilderna eller värderingarna och jag varken kan eller ska påverka det. Min erfarenhet är att vi människor bär på arketyper – som vi baserar vår världsuppfattning på – under hela livet. Vi använder, ger uttryck för och applicerar dem på människor omkring oss oavsett om vi befinner oss i en privat eller professionell roll. Det är sånt man får räkna med.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.