G5:s VD om sin avsky mot invasionen och varför de är kvar i Ryssland

Afv publicerar idag en text skriven av Vlad Suglobov, VD för G5 Entertainment, om kriget i Ukraina. I sin text berättar Suglobov om sin egen oro, personalens svåra situation - och varför de ändå fortsätter sin ryska verksamhet.
Vlad Suglobov, G5 Entertainment
Vlad Suglobov. Foto: Carl Bredberg

Spelbolaget G5 Entertainments VD Vlad Suglobov, som själv är Ryskfödd, men amerikansk medborgare, skriver i en text i Affärsvärlden att han avskyr invasionen av Ukraina och att han “fullhjärtat fördömer den”. G5 har sitt huvudkontor i Stockholm, men har många anställda både i Ryssland och i Ukraina. I Charkiv har de 450 anställda i Lviv ett tjugotal. Vlad Suglobov skriver i texten att han har förstahandsinformation från de anställda om vad som sker.

“/…/det finns inget rättfärdigande för denna ‘specialoperation’, som är en fullskalig invasion som Putin har startat – inget. Det har skapt enormt mänskligt lidande i Ukraina och jag tror att det kommer göra detsamma för människorna i Ryssland”, skriver han.

Suglobov själv var i Ryssland för en begravning veckan då invasionen inleddes. Han skriver att han och hans familj kom med det sista direktflyget till Los Angeles innan luftrummet stängdes.

“De senaste två veckorna har varit rena mardrömmen”, skriver han.

Han menar att den största personliga påverkan är att person i hans närhet dött, och att det är med en overklighetskänsla han vaknar på morgnar och inser vad som har hänt. Men han skriver även att kriget kom som en chock och att han nu tittar tillbaka på det pressmeddelande bolaget skickade ut under krigets första dag och inte förstår hur han tänkte.

“Jag såg Putins tal på TV, och jag blev mer och mer oroad. Nästa morgon – luftangrepp. Det var en total chock. Det finns ett stadium av förnekelse. Drömmer jag? Tiden saktar ner oerhört. Du kan inte medge för dig själv att ett krig har startat. Titta på vår första pressrelease, vi sa ‘två dagars ledighet’. Vad tänkte vi? Men två dagar lät just då som mycket tid, med tanke på att världen just hade förändrats över en natt. Vem vet vad som händer imorgon? Vad som verkligen händer? När du är inne i den här mardrömmen som utvecklas i realtid och du är mentalt chockskadad, då är två dagar för evigt”, skriver han.

Han menar att G5 är en meritokrati och att de rysk-ukrainska teamen jobbar över gränserna och att de inom denna “bubbla av vänskap och samarbete” inte tog tillräckligt mycket notis om vad som höll på att hända. Ryska kollegor sägs göra vad de kan, flera har varit ute på gatorna och protesterat vilket lett till arresteringar och brutna ben hos den ryska personalen.

“Vi hade kunnat göra mer för att förbereda; vi gjorde vissa kritiska saker, men vi hade kunnat flytta på folk långt i förväg om vi hade trott på dessa hot. Det var ett hemskt misstag som jag kommer bära med mig”, skriver han.

Han ser invasionen som en attack inte bara på Ukraina och hans värderingar, utan även på företaget. Men samtidigt pekar han på att teamen fortfarande jobbar när och om de kan, både de i Ukraina och de i Ryssland.

Anställda i Ukraina behöver inte oroa sig för sin försörjning, oavsett om de kan jobba eller inte. G5 betalar ut löner i förskott och hjälper dem i möjligaste mån hitta nya platser att bosätta sig på. Bland annat håller de på att etablera nya verksamheter i Polen och Turkiet, där de som vill sedan ska kunna jobba. Samtidigt pekar han på att de omedelbara intäkterna inte påverkas för tillfället, även om många anställda inte kan jobba. De fokuserar också på de större spelen så att eventuella negativa effekter endast drabbar mindre spel.

“Det har väckt röster för att ta bort våra spel från Ryssland. Jag tänkte på det, och just nu tänker jag att jag hellre använder pengarna (eller, för att vara realistisk, vad som är kvar av dem) för att hjälpa våra ukrainska anställa och Ukraina”, skriver han och pekar också på att det inte handlar om PR utan att skrida till handling. Han säger också att han omvärderar situationen löpande.

“Våra tankar och böner är med våra anställa som fortfarande är i Ukraina och vi hoppas att de klarar sig oskadda”, avslutar han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.