Glädjeskutt på börsen efter positiv KPI från USA

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt rejält efter att den amerikanska KPI-statistiken för november visat bättre utfall än väntat. Dollarn har försvagats, amerikanska tioårsräntan sjunker medan S&P 500-terminen stiger.
Glädjeskutt på börsen efter positiv KPI från USA - wall-street-trader-glad-700_binary_6991274.jpg

På årsbasis steg  konsumentpriserna 6% i november mot 6,3% i oktober, att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 6,1%.

Vid 14.35-tiden noterades EUR/USD till 1,0615, att jämföra med 1,0561 strax innan statistiken. I går var noteringen 1,0535.

Räntan på den tioåriga amerikanska obligationen handlades till 3,48%, att jämföra med 3,55% strax innan publiceringen. I går var noteringen 3,62%.

På Stockholmsbörsen var OMXS30-index upp 1,9%, att jämföra med 1,1% just innan statistiken offentliggjordes.

Förra gången amerikanska inflationssiffror presenterades, den 10 november, kom kärn-KPI in 0,2 procentenheter lägre än väntat vid 6,3%. Utfallet innebar också en efterlängtad nedgång i inflationstakten. På Wall Street steg S&P 500-index hela 5,5% den dagen på förhoppningar om att inflationen kan ha toppat.

Fed-swappar indikerar just nu att styrräntan i USA toppar på 4,88% i maj 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.