Goldman Sachs spår nya rekord för oljeefterfrågan – utesluter inte priser på över 100 fatet

Goldman Sachs spår att efterfrågan på olja kan nå nya rekordhöjder både under nästa år och 2023. Man utesluter inte heller att oljepriset klättrar upp till över 100 dollar fatet. Det uppgav Damien Courvin, ansvarig för energianalyser på Goldman Sachs, under en pressträff på fredagen enligt CNBC.
Olja
Foto: Eli Hartman / TT

Courvin sade att bankens förväntningar kring prisutvecklingen är baserade på den rekordhöga efterfrågan som fanns redan före omikron-varianten. Även om omikron har fått priserna att backa något under de senaste veckorna bedömer Courvalin att efterfrågan kommer tillbaka med stöd av internationellt resande. Därmed bör oljepriset kunna nå 85 dollar fatet under 2022 med en potentiell uppsida på ytterligare 5-10 dollar.

Längre fram kan priserna även passera 100 dollar fatet, vilket enligt Courvalin kan uppstå som ett resultat av antingen dyrare produktionskostnader eller att oljeutbudet får svårt att hänga med efterfrågan i samband med att globala ekonomier öppnar upp från pandemin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.