Göran Persson: FI bör diskutera bolånetaket

Swedbanks ordförande och Sveriges tidigare statsminister Göran Persson tycker att Finansinspektionen, FI, bör se över bolånetaket. Det uppgav han för Dagens industri, Di, i samband med storbankens årsstämma.
Göran Persson
Göran Persson. Foto: Pontus Lundahl/TT

FI införde i oktober 2010 det så kallade bolånetaket. Taket innebar att bostadsköpare inte kunde låna mer än 85% av skulden. Det innebär att det krävs en kontantinsats på 15% vid köp av bostad.

Sedan 2010 har samtidigt priserna fortsatt att stiga kraftigt.

”Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, även om man sedan skulle klara sina amorteringar”, säger han till Di.

Persson presenterar inte något nytt förslag, då han inte vill föregripa det, men betonar att det behövs en diskussion om systemet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco