Grekland säljer ut – drar in 33 miljarder

Greklands planerade privatisering av statliga tillgångar, inklusive landets två största hamnar, väntas inbringa så mycket som 3,5 miljarder euro, cirka 33 miljarder kronor, till statskassan. Det skriver den grekiska nätupplagan av dagstidningen Kathimerini.

Intäkterna från försäljningen av andelarna i Piraeus Port Authority i Athen och Thessaloniki Port Authority i norra Grekland är tänkta att användas för att återbetala en del av de nya räddningslån som tillskjutits till det krisdrabbade landet. Grekland äger 67 procent av aktierna i de båda hamnarna.

Själva tidpunkten för försäljningarna kan ske inom de kommande sex månaderna, enligt Stergios Pitisorlas, ordförande för Hellenic Republic Asset Development Fund.

– En stor andel av privatiseringarna kommer att vara slutförda inom kort, under de närmaste sex månader eller så. Jag är inte optimistisk, utan realistisk, sade han i en intervju.

Grekland har under de fem senaste åren erhållit sammanlagt 3,5 miljarder euro genom privatiseringar av övriga statligt ägda tillgångar.

En planerad försäljning av de båda hamnarna har ingått i det styrande socialistiska partiet Syrizas valprogram.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.