Greklands skuldberg kan rusa i höjden

Vid en full implementering av det nya räddningsprogrammet beräknas den grekiska statsskulden uppgå till 159,7 procent av BNP år 2022. Det framgår av ett dokument över den grekiska skuldhållbarheten som EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och EMU:s räddningsfond ESM har sammanställt, enligt Dow Jones Newswires.

I dokumentet nämns ej Internationella valutafondens syn, vilket enligt nyhetsbyrån återigen pekar på meningsskiljaktigheter mellan valutafonden och de europeiska långivarna.

I dokumentet benämns nedgången i den grekiska ekonomin – som väntas krympa med 2,3 procent i år och 1,3 procent 2016 – utgöra en ”allvarlig oro” för den grekiska skuldens hållbarhet.

Vid en ofullständig implementering av räddningsprogrammet bedöms statsskulden uppgå till 173,7 procent av BNP år 2022, och om ekonomin utvecklas bättre än förväntat kan skulden istället sjunka till 148,2 procent av BNP.

Euroområdets finansministrar har tidigare utlovat att få ner den grekiska statsskulden till 110 procent år 2022.

Internationella valutafonden, som är en av landets internationella långivare, har vid upprepade tillfällen sagt att den grekiska statsskulden måste bli mer hållbar för att valutafonden ska kunna delta i det tredje räddningsprogrammet.

IMF bedömde i slutet av juni att det mest sannolika scenariot är att Grekland inte till fullo lyckas implementera alla åtgärder i enlighet med räddningsprogrammet.

I dokumentet ges förslag på att euroområdet återigen borde låta den grekiska centralbankens vinster som gjorts på grekiska statspapper överföras till landet. Detta för att göra skulden mer hållbar. Löptiderna och räntebetalningarna för Greklands lån borde även skjutas upp för att undvika skuldnedskrivningar, enligt dokumentet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.